Dik achtduizend steunbetuigingen voor behoud rijksmonumentenregeling

De Smydingheheerd uit 1742 in Garsthuizen is een rijksmonument
De Smydingheheerd uit 1742 in Garsthuizen is een rijksmonument © Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
'Een ramp voor Groningen.' Zo noemt Pier Bosch van de Bond Heemschut de plannen om de belastingregeling voor bewoners van rijksmonumenten af te schaffen. Inmiddels hebben ruim 8000 mensen een petitie getekend voor behoud van de regeling.
Minister Jet Bussemaker wil niet langer dat opknapbeurten aan rijksmonumenten worden afgetrokken van de belasting. Tot dusver kon tachtig procent van de kosten worden afgetrokken.

Grote consequenties

Dat is echt een slecht idee, vindt Pier Bosch. 'In Groningen wonen zo'n tweeduizend mensen in een rijksmonument. Dat is relatief gezien veel meer dan in andere provincies. En dan hebben wij ook nog eens te maken met de aardebevingsproblematiek. De consequenties worden heel erg groot.'

Tienduizenden euro's

Bosch vreest dat historische panden en boerderijen niet meer worden opgeknapt.
'Zo ken ik een boer uit Bad Nieuweschans. Die woont in een schitterend monument. Hij moet voor tienduizenden euro's schilderwerk en herstelwerkzaamheden uitvoeren. De vraag is hoe dat betaald moet worden. De kans is groot dat het nu wordt uitgesteld met alle gevolgen van dien.'

'Grootste belang'

Alle organisaties die te maken hebben met monumenten zijn gezamenlijk een petitie gestart om de plannen van Bussemaker tegen te houden. Inmiddels hebben ruim achtduizend mensen getekend. Bosch hoopt op nog veel meer.
'Ook zou de Groningse politiek onze actie moeten steunen. Dit is van het grootste belang voor Stad en Ommeland.'
Begin november wordt de petitie aangeboden aan de minister.