Tweede Europees duel van Donar. Wat weten we van Limburg United?

© RTV Noord
Na de nederlaag tegen het Franse BCM Gravelines gaat Donar dinsdagavond op jacht naar de eerste overwinning in de Europe Cup. Dit moet gaan gebeuren in een uitwedstrijd tegen Hubo Limburg United in België.
Wat weten we eigenlijk van de Belgische club? Een kennismaking.
De opponent van Donar bestaat pas twee jaar. In 2014 besloten de broers Willy en Danny Marguillier om in de behoefte van een professionele basketbalclub in Belgisch-Limburg te voorzien. Deze was er niet meer nadat Basket Bree BBC in 2009 van het toneel was verdwenen. De club kreeg toestemming om direct in de hoogste klasse te beginnen.
Afgelopen seizoen werd Limburg United in de halve finales van de Belgische play-offs uitgeschakeld door de latere kampioen Oostende. Tijdens het reguliere seizoen was het op de vierde plaats geëindigd. Ook in het debuutseizoen eindigde Limburg als vierde. Toen was de eerste ronde van de play-offs het eindstation. Dit jaar maakt de ploeg voor het eerst zijn opwachting in Europa.

Echtgenoot Kim Clijsters

Coach van Limburg United is de Amerikaan Brian Lynch. Hoewel Lynch zelf ook professioneel basketballer was, is hij bij het grote publiek vooral bekend als echtgenoot van de voormalige Belgische tennisvedette Kim Clijsters. Lynch speelde de laatste jaren van zijn spelerscarrière in België, waar hij Clijsters ontmoette.
Na zijn actieve loopbaan werd Lynch assistent-coach bij de Antwerp Giants. In 2014 tekende hij een vijfjarig contract bij Limburg United met de opdracht een stabiele subtopper neer te zetten. In het eerste seizoen werd hij direct uitgeroepen tot coach van het jaar in de Belgische competitie.

Slecht gestart

Net als de Franse opponent van Donar afgelopen week, is Limburg United slecht gestart aan de nationale competitie. Van de eerste vijf competitiewedstrijden werd er slechts eentje gewonnen. Afgelopen zaterdag verloren de Limburgers nog met 26 punten verschil van Okapi Aalstar.
De huidige spelerskern van Limburg United bestaat uit een mix van Belgen en Amerikanen. Topscorer aan de kant van de Belgen is Jordan Swing. De 25-jarige Amerikaan kwam afgelopen zomer over van Zaragoza. De ervaren Amerikaanse pointguard Jerime Anderson ontbreekt tegen Donar vanwege rugklachten.

Personele problemen

Limburg United heeft met meer personele problemen te kampen. Ook de talentvolle Belg Hans Vanwijn staat de komende tijd langs de kant. Hij heeft een enkelblessure opgelopen. Vanwijn, vorig seizoen uitgeroepen tot belofte van het jaar in België, is op zijn 21-ste al aanvoerder van de ploeg. Zijn aanvoerdersband wordt voorlopig overgenomen door de Amerikaanse forward Seth Tuttle.
Coach Brian Lynch ziet wel een uitdaging in het aantal blessuregevallen: 'We hebben in de afgelopen twee jaar nog niet eerder meegemaakt dat we zoveel blessures hadden. Het is interessant om te zien hoe we dit om kunnen draaien', sprak hij voor de camera van TV Limburg.

Gebrand op goed resultaat

Net als Donar, heeft Limburg United de eerste wedstrijd in groep B van de Europe Cup verloren. De Belgen gingen met 100-85 onderuit in de uitwedstrijd tegen het Hongaarse Körmend. Beide teams zullen dinsdagavond dus gebrand zijn op een goed resultaat.