Staghouwer fronst zijn wenkbrauwen over bosplannen

Bijzonder verbaasd. Dat was gedeputeerde Henk Staghouwer toen hij las over de plannen voor nieuwe bossen in onze provincie.
De Nederlandse bos- en houtsector wil dat er in totaal 100.000 hectare nieuw bos komt in Nederland. Daarvan moet 30.000 hectare worden geplant in de Veenkoloniën.

Provincie loopt niet warm voor de plannen

'We wisten niets van deze plannen. Als de plannen dan zo bekend worden, dan frons je wel je wenkbrauwen', zegt Staghouwer.
De provincie loopt dan ook niet warm voor de plannen. 'Er wordt ook nog eens 200.000 euro per jaar verwacht van de provincie om dit plan te realiseren. Dan was het toch normaal geweest als wij werden geïnformeerd', zegt Staghouwer.

'Dit is een onzalig idee'

Alma den Hartog, van LTO Noord, noemt het plan een 'onzalig idee'. 'We hebben met elkaar afgesproken hoe het landschap er hier uit moet zien, een open landschap. En we hebben afgesproken dat dat zo blijft.'

Bijdrage aan energiedoelstellingen

Het plan moet een grote bijdrage leveren aan de Nederlandse klimaat- en energiedoelstellingen. Het voorstel wordt woensdag tijdens de Nationale Klimaattop in Rotterdam gepresenteerd. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft de top bijeengeroepen om het VN-klimaatakkoord van Parijs om te zetten in concrete acties.
De totale nieuwe aanplant beslaat een gebied dat groter is dan de Veluwe. Het plan moet drie miljard euro kosten, verspreid over dertig jaar.