Mestvergister houdt gemoederen bezig in Borgercompagnie

© Flickr/Rik Asbreuk (Creative Commons)
De mestvergister van de firma Dankers in Borgercompagnie krijgt geen ruimte om uit te breiden, maar wordt vooralsnog ook niet wegbestemd. Dat heeft de gemeenteraad van Veendam besloten.
De vergister houdt al langer de gemoederen bezig in het dorp. Buurtbewoners klagen over de stankoverlast en de vrachtwagens die aan en afrijden.

Wel of geen extra mogelijkheden?

Maandagavond debatteerde de raad ruim drie uur over een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. De vergister was het voornaamste gespreksonderwerp. Verschillende raadsleden zeiden het gevoel te hebben dat het bedrijf extra mogelijkheden zou krijgen in het nieuwe bestemmingsplan.
Volgens wethouder Henk Jan Schmaal (Gemeentebelangen) is dat absoluut niet het geval. Hij was dan ook bereid om voor dat perceel in Borgercompagnie vast te houden aan het al bestaande bestemmingsplan en het bedrijf zo dus geen uitbreidingsmogelijkheden te geven.

Woon- en leefgenot

Het probleem voor de klagende bewoners wordt daarmee overigens niet opgelost. 'Voor mij is de enige oplossing dat het bedrijf ergens anders neergezet wordt', aldus inwoner Henk van Brakel. 'We kunnen onze ramen niet open doen. De was kan niet buiten drogen. De stank tast mijn woon- en leefgenot aan.'
'De enige optie om het probleem voor de inwoners op te lossen in het bedrijf wegbestemmen', zegt Schmaal. Maar daar kan volgens hem een flinke schadeclaim achterweg komen. 'De consequentie is planschade. Dat is gewoon een feit.'

De regelgeving is veranderd

De discussie in de raad ging met name over de rechtmatigheid van het bedrijf. Dat heeft sinds 2005 een vergunning. Intussen is de regelgeving veranderd. 'Met de kennis van nu moet je dergelijke installaties helemaal niet in het buitengebied willen', aldus wethouder Schmaal. 'Maar dit bedrijf heeft al een vergunning sinds 2005. En het is dus gewoon legaal.'

Extra handhaven

Het enige wat het gemeentebestuur zegt te kunnen doen, is extra handhaven. Zo mogen er maximaal tien vervoersbewegingen per dag zijn. Dat zijn dus vijf vrachtwagens die aan en afrijden. Voor iedere extra vrachtwagen geldt een dwangsom van 5000 euro. Ook krijgt het bedrijf tot 1 november om iets te doem aan de geuroverlast.