'Dit neigt naar onbehoorlijk bestuur van de gemeente'

© RTV Noord (archief)
Zwembad Scharlakenhof is niet te spreken over de gemeente Haren, die vanaf 2018 geen subsidie meer aan het zwembad wil geven.
Uit de nieuwe begroting voor volgend jaar blijkt dat Haren negen ton wil bezuinigen. Daarvan moet 138.000 euro van het zwembad komen. Daarnaast wil de gemeente ook nog eens 14.000 euro aan achterstallige betalingen van het zwembad zien, omdat ze onderhoudskosten hebben voorgeschoten.

Onbehoorlijk bestuur

Volgens het zwembadbestuur kan de gemeente Haren de subsidie niet intrekken: 'In 2012 hebben we een overeenkomst gesloten om het zwembad vanaf 2014 gedurende tien jaar te exploiteren. Dan kun je niet na twee jaar zeggen: we hebben er geen geld meer voor, dus houden we ermee op. Dat neigt naar onbehoorlijk bestuur', zegt voorzitter Pieter Bakker woensdagochtend op Radio Noord.

Renovatie techniek

Het zwembad kan niet zonder de 138.000 subsidie. 'Het geld wordt voor een belangrijk deel gebruikt om de lening voor de renovatie van de technische installatie te betalen. Dat kostte 700.000 euro. Ik ben benieuwd hoe de gemeente met die verplichting om wil gaan. Ze kunnen ook zeggen: we geven geen subsidie meer, maar nog wel de vergoeding om de lening in tien jaar af te lossen', vertelt Bakker.

Opzeggen kan niet

De raad moet de voorgenomen bezuiniging van de gemeente Haren nog goedkeuren. Het zwembadbestuur wil daarom raadsleden benaderen om hen ervan te overtuigen dat dit een desastreus besluit is. 'Daarnaast hebben we nog een contract met de gemeente, waarin staat wat wel en niet kan. Wat niet kan is het opzeggen van het contract, zonder dat de andere partij ermee instemt', besluit de voorzitter.

Condensprobleem

Het bedrag van 14.000 euro aan achterstallig onderhoud was volgens het zwembadbestuur besteed aan een condensprobleem. Dat euvel speelde volgens de stichting al voordat ze het gebouw overnam. 'De gemeente wil die gemaakte kosten dus over onze rug vorderen. We gaan dat bedrag nooit betalen.'

Lees ook: