Mischa's Mediawereld: Schrappen is niet simpel

Er is sprake van enige twijfel. Nou is dat gezond. Mensen die alles zeker weten moet je wantrouwen, zei mijn oude leermeester bij herhaling. Dus ik zit goed. Alhoewel? De twijfel gaat over het onderwerp van deze column. Ik kan niet goed kiezen. Er gebeurt veel in onze altijd weer boeiende mediawereld.
De meeste aandacht gaat momenteel uit naar de afwikkeling van onze bezuinigingsoperatie. Hoewel in sommige media gereduceerd tot een enkel, niet onbelangrijk, facet is er sprake van een grote operatie. Die bijna alle medewerkers, vast en freelance, van onze omroep raakt.
Er zijn mensen die ontslagen worden. De meest dramatische consequentie. Er zijn er die boventallig zijn verklaard. Daarvoor zoeken we een passende functie. Er zijn freelancers die met een veel legere agenda voor 2017 worden geconfronteerd. Allemaal geweldige vaklui met passie voor Noord.
Om de bezuinigingen te realiseren hebben we ingrijpende maatregelen genomen. Voor de werkwijze van de redactie, voor de werkwijze van de technici, de presentatoren, de radiomakers en de televisiemakers. Op alle onderdelen moet het met minder.
Dat leidt tot onzekerheid, frustratie en soms boosheid. Het vergt aandacht en zorgvuldigheid. Voor de mensen die kunnen blijven, maar wiens huidige functie vervalt zoeken we, samen, naar een passende invulling. Met iedereen wordt gesproken.
De programmering wordt ook anders. Een aantal onderdelen vervalt. Het zal u niet zijn ontgaan. Maandag hadden we bij ons in de kantine (die volgend jaar wordt gesloten) prachtige Groninger artiesten over de vloer. Ze voerden actie voor Twij Deuntjes. Ik vond het mooi. Met veel passie. Met als hoogtepunt aanjager Marlene Bakker. Haar speech maakte indruk. En haar bezorgdheid over de Groningse taal en cultuur delen we, maar het is niet een taak die we gaan verwaarlozen.
In de nieuwe radioprogrammering komt er op zondagochtend dan ook veel aandacht voor de Groninger taal, cultuur en muziek. We kunnen er nog niet te veel over zeggen. De puzzel is nog niet helemaal gelegd. Bezuinigingsoperaties zijn gebonden aan regels en daar willen we ons uiteraard aan houden. Zoals u ons eraan mag houden dat we er zijn om behalve het nieuws ook de Groningse taal en cultuur uit te dragen, steunen en stimuleren.
Ik word er wel eens wakker van, midden in de nacht. Al die ontwikkelingen, belangen, teleurstellingen, kansen. Doen we het wel goed? Bezuinigen in een medialandschap waar de veranderingen zich zo snel voltrekken. Dus besparen en toch verbeteren.
We zijn er dag in dag uit mee bezig. En dat geeft gek genoeg ook weer energie. En ideeën. Het glas is namelijk halfvol wat mij betreft. Altijd.

Mischa van den Berg

Hoofdredacteur RTV Noord
In Mischa's Mediawereld schrijft hoofdredacteur Mischa van den Berg over onze omroep, journalistiek en aanverwante mediazaken.