Rendo wil geld zien van oud-topmannen

© Archief RTV Drenthe
Energiebedrijf Rendo claimt acht miljoen euro van de voormalige directeuren van Rendo en Electrabel. Beide mannen worden beschuldigd van omkoping.
Miljoen euro aan smeergeld betaald

De 67-jarige Maus van L. zou in 2006 als toenmalige directeur van Electrabel een miljoen euro hebben betaald aan de 57-jarige Richard W. uit Groningen. W. bekleedde in die tijd een directiepost bij Rendo.
Het smeergeld moest ervoor zorgen dat het Belgische Electrabel de energietak van Rendo kon overnemen. En dat terwijl het energiebedrijf Dong uit Denemarken volgens Rendo achteraf gezien een beter bod had gedaan.

Valsheid in geschrifte

De Stadjer had de Raad van Commissarissen van Rendo niet volledig geïnformeerd over de onderhandelingen. Volgens de officier van justitie liet W. het smeergeld in zeven termijnen op zijn bedrijfsrekening van zijn eigen bedrijf Woldomus storten.
In de boeken verantwoordde hij deze zeven betalingen met vervalste facturen als 'honorarium voor verrichte advieskosten'. Tegen de rechters zei de Groninger dat dit geld nodig was om een nieuw computermodel te laten bouwen. 

Geld aangenomen om géén programma te bouwen

De man die het programma maakte zou hier ruim een ton voor krijgen. Gek genoeg moest de man vier jaar lang wachten op zijn centen. In 2011 kwam een deel van de betalingen aan de programmeur pas in de boeken naar voren.

Taakstraf en geld terugbetalen

Tijdens het onderzoek zei de ICT-er tegen de rechercheurs dat hij niets wist van een computermodel voor W.  De programmeur nam wel geld aan. Hij werd daarom door het openbaar ministerie gezien als medeplichtige. De man heeft eerder al een taakstraf van 180 uur aanvaard en moet hij 60.000 euro terugbetalen.
Belastingdienst stuit op vervalste facturen
De zaak kwam aan het licht nadat de Belastigdienst in 2010 bij een controle van de boeken van Electrabel op een van de vervalste facturen stuitte. De beide directeuren werden in 2012 opgepakt.

L. beroept zich op zwijgrecht
De toenmalige directeur van Electrabel beriep zich tijdens de strafzaak in Assen op zijn zwijgrecht. De inwoner van het Gelderse Wezep, die op dit moment in Portugal verblijft, is bang dat alles wat hij tegen de strafrechters zegt in de civiele procedure tegen hem wordt gebruikt. De rechters in Assen hechten toch belang aan het woord van Van L. Daarom is de man aan het einde van de tweede dag van zijn strafzaak achter gesloten deuren gehoord.

Grootscheepse fraude

De Groninger W. is ook nog verdachte in de grootscheepse fraudezaak rond de bouw van de energiecentrale in Steenwijk. Geld van Rendo, zou luidt de verdenking in deze zaak, werd naar de centrale gepompt en kwam via een achterdeur bij bedrijven van oud-directeuren, ondermeer W., terecht.
Naast de schadeclaim van acht miljoen die Rendo via de burgerlijke rechter ook op W. verhaalt eist Rendo ook in de omvangrijke fraudezaak ruim dertig miljoen van de Stadjer. De strafzaak rondom de energiecentrale wordt medio 2017 behandeld.
Donderdag zal de officier van justitie de eis in de 'smeergeld-zaak' formuleren. Daarna komt de verdediging aan het woord.