Schaatsconflict voorbij; KNSB Cup Kardinge gaat door

De kou is uit de lucht. Het slepende conflict in de schaatswereld is opgelost. Daarom gaat de KNSB Cup in Kardinge komend weekend gewoon door.
De directie van de schaatsbond bereikte woensdagavond een akkoord over de verdeling van de bezuinigingen en het toekomstige beleid met de schaatsers, gewesten en merkenteams.

Maandenlang in conflict

De KNSB en de drie oppositiepartijen lagen maandenlang overhoop met elkaar. Het hoogoplopende conflict draaide om een aantal zaken: de hoogte van de premiepot voor de schaatsers, het vereiste licentiegeld voor de merkensteams, de vergoeding aan de gewesten voor onder meer talentontwikkeling en de duur van de overeenkomst.

Vervallen ultimatums en verlopen deadlines

Het alsmaar voortdurende topoverleg kende de afgelopen dagen nogal wat vervallen ultimatums en verlopen deadlines. Uiteindelijk lag er woensdagavond dan toch een overeenkomst voor twee jaar waarin alle partijen zich konden vinden.

Kramer dreigt met motie van wantrouwen

Boegbeeld Sven Kramer duurde het allemaal veel te lang. De Friese grootmeester dreigde vorige maand al met een motie van wantrouwen tegen de KNSB en/of een staking als een akkoord voor het begin van de KNSB Cup zou uitblijven.

Meer schaatsers boos

Door de haperende onderhandelingen schaarden steeds meer schaatsers zich de afgelopen dagen achter de stakingsplannen van Kramer, die evenals de merkenteams wil dat de KNSB nog verder inkrimpt en zich tot de kerntaken in de dienstverlening gaat beperken.