Eis: vijf jaar cel voor doodschudden baby

Voor het doodschudden van zijn acht weken oude baby moet een 26-jarige man uit Hoogezand een celstraf van vijf jaar opgelegd krijgen. Dit eiste de officier van justitie donderdag voor de rechtbank.
De man heeft zijn baby vorig jaar in maart zo ernstig mishandeld dat het kind aan zijn verwondingen overleed. Doodslag achtte de officier bewezen. 

Bloedlip

De vader was die avond met de baby alleen thuis. De moeder was bij een vriendin. Ze kwam naar huis toen haar vriend haar berichtte dat het kind door het speentje een bloedlip had opgelopen. Later op de avond wilde het niet meer drinken en trok het kind wit weg.

Ook oud hersenletsel

De ouders brachten hun kind naar het ziekenhuis. Daar werd ernstig hersenletsel vastgesteld. Ook had het kind bloeduitstortingen en ouder letsel in de hersenen. Het letsel kan niet zijn veroorzaakt door een speentje dat te diep in het mondje is geraakt, zei de officier. Onderzoek wees uit dat het kindje het letsel heeft opgelopen door schudden of stompen.
De Hoogezandster is onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Er zijn geen stoornissen vastgesteld. De daad kan de man volledig worden aangerekend, zei de officier.

Meldpunt kindermishandelingen

Bij het meldpunt voor kindermishandelingen waren eerder al eens meldingen binnengekomen over misstanden binnen dit gezin. Het oudere broertje van het slachtoffertje is inmiddels uit huis geplaatst.

Idioot

De advocaat vindt dat er teveel onduidelijkheden zijn om de 26-jarige man überhaupt te veroordelen. Bovendien is de minder begaafde man volgens de raadsman 'op een idiote wijze verhoord. Hij kreeg briefjes toegeschoven die hij moest voorlezen'.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.