Na jaren stilstand pakt Stad het Suikerunieterrein aan

© Willem van der Velde/Groningen in Beeld
Wonen, werken, recreëren. Dat wordt de invulling van het Suikerunieterrein in de stad. De gemeente Groningen presenteerde vrijdag de plannen voor het gebied.
Ontwikkelingen liggen stil sinds 2009

Sinds de sloop van de suikerfabriek in 2009 is de gemeente eigenaar van het terrein. Mede door de crisis lagen de ontwikkelingen stil, maar volgens wethouder Roeland van der Schaaf is dit het 'momentum' om met het gebied aan de gang te gaan.

Plannen staan nog niet vast

Van der Schaaf schetste diverse mogelijkheden om het gebied aantrekkelijk te maken. De plannen zijn niet in beton gegoten, en laten ruimte voor bijstelling wanneer de situatie daar om vraagt.

Wonen en werken

Het is al wel duidelijk dat er woningen en bedrijven komen. Het terrein wordt ook een plek om te ontspannen. De tijdelijke creatieve invulling die het gebied nu heeft blijft bestaan. De nieuwe stadswijk, zoals Van der Schaaf het noemt, wordt in elk geval energieneutraal.

Zeegebouw blijft staan

Zeker is ook dat het zeefgebouw, het enige gebouw op het terrein dat niet is gesloopt, blijft staan. Het pand wordt het centrum van de nieuwe wijk.
Moeilijk bereikbaar gebied
Volgens Van der Schaaf is het Suikerunieterrein nu nog een geïsoleerd gebied dat moeilijk bereikbaar is. De spoorbaan, de westelijke ringweg en het Hoendiep zorgen voor die slechte toegankelijkheid.

Fietspad aanleggen
Om het Suikerunie te ontwikkelen is het volgens Van der Schaaf van belang dat het gebied beter toegankelijk wordt. Daarom wordt een nieuw fietspad aangelegd tussen de Westerhaven en het Suikerunieterrein.
'Daardoor ontstaat er reuring en dat is belangrijk om ontwikkelingen in gang te zetten. Dat hebben we gezien bij het CiBoGa-terrein. Toen daar een fietspad werd aangelegd ging het gebied zich nestelen tussen de oren van de stadjers. Dat willen we aan de westkant van de stad ook bereiken', zegt Van der Schaaf.
Verder zijn er plannen om het Stadspark via het Suikerunieterrein beter te verbinden met de wijken Vinkhuizen, Paddepoel en Reitdiep.

Een lange adem

De plannen vragen een lange adem van de wethouder. Er zal nog veel overleg moeten plaatsvinden tussen omwonenden, andere inwoners van de stad, bedrijven, marktpartijen en de gemeenteraad.