Aardbevingsnieuws in oktober 2016: ophef over afhandeling bevingsschade

© Goos de Boer/RTV Noord
Wat gebeurde er de afgelopen maand op het gebied van gaswinning en aardbevingen in onze provincie? In oktober 2016: steeds meer klachten over de beoordeling van schade. En: slechts 10 procent van de schadevergoeding van bevingen gaat naar bouwwerkzaamheden.
RTV Noord zet elke maand het belangrijke nieuws over de aardbevingen op een rij. Hier lees je het aardbevingsnieuws in oktober 2016. Onderaan vind je een overzicht van de aardbevingen in oktober 2016.

Steeds meer klachten over beoordeling bevingsschade

Rare beoordlingen van bevinggschades en gebrekkige of geen communicatie. Dat zijn de voornaamste klachten die de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning krijgt over de afhandeling van schade en versterking als gevolg van gaswinning. Raadsman Leendert Klaassen telde in het eerste half jaar van 2016 174 klachten, 15 procent meer klachten dan een jaar eerder. Bij de klagers bestaat de indruk dat de NAM en het CVW schades anders, mogelijk strenger, beoordelen dan voorheen. Ook is er veel boosheid over de lange duur van de pocedures. Klaassen constateert ook dat er maar weinig vertrouwen is in een eerlijke afhandeling. Klaassen wil dat de rol van de NAM nog verder wordt teruggedrongen bij de schade-afhandeling. Tegelijkertijd ziet Klaassen een grotere rol voor Hans Alders.
Van de 47 complexe schadegevallen in het aardbevingsgebied zijn de afgelopen maanden slechts veertien afgehandeld. Volgens Nationaal Coördinator Hans Alders komt dat doordat de gevallen langlopend en ingewikkeld zijn.

Slechts 10 procent schadevergoeding voor bouwen

Slechts tien procent van de schadevergoeding voor bevingsschade wordt gestoken in bouwwerkzaamheden. Zo'n negentig procent gaat op aan het betalen van onder andere inspecties, rapporten en experts. Het gemiddelde schadebedrag is 656 euro, maar door de bijkomende kosten, kost een schadegeval de NAM gemiddeld 6090 euro, rekende de Volkskrant uit. In totaal besteedde de NAM het laatste kwartaal 22,8 miljoen euro aan 3379 schadegevallen.
Het Centrum Veilig Wonen wil volgend jaar aardbevingsschade laten melden met een app. Daarnaast wil ze vanaf het eerste kwartaal van 2017 eenvoudige aardbevingsschades gaan oplossen zonder tussenkomst van experts.

Woningen in aardbevingsgebied staan steeds langer te koop

Woningen in het Groninger aardbevingsgebied staan gemiddeld 4,5 maanden langer te koop dan ten oosten en westen daarvan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, dat in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders onderzoek deed. Ook stegen de prijzen minder dan in de rest van Nederland.

NAM moet ´bevingsbouwkosten´ buiten gebied ook betalen

De NAM moet in de toekomst alle extra bouwkosten vergoeden die het gevolg zijn van de gaswinning. Dat geldt ook voor bouwprojecten buiten het officiële aardbevingsgebied. Dat laat minister Henk Kamp van Economische Zaken weten. De PvdA stelde kamervragen over de grote invloed van de NAM op bouwprojecten in de stad Groningen. Het probleem speelt met name rond het CiBOGa-terrein bij de bouw van woningen. Daar worden huizen gebouwd op een niet-aardbevingsbestendige parkeergarage aan het Boterdiep. De minister geeft aan dat er in de toekomst een vergoeding zal zijn voor extra bouwkosten aan de randen van het bevingsgebied.

Is de staat ook verantwoordelijk voor gaswinningsschade?

De Nederlandse staat is mogelijk aansprakelijk voor de schade die door gaswinning ontstaat. Dat blijkt uit een tussenvonnis van de rechtbank in Assen in een zaak met Sybrand Nijhoff uit Zijldijk. De aardbevingsschade aan zijn boerderij werd door contra-expert Vergnes (waar NAM inmiddels afcheid van heeft genomen) beraamd op zes ton, maar Nijhoff kreeg 62.000 euro. Daarop daagde hij verschillend partijen voor de rechter: de staat, Energiebeheer Nederland en de Maatschap Groningen.
Voor de rechtbank is er voldoende bewijs dat niet alleen de NAM, maar ook Energie Beheer Nederland (EBN) verantwoordelijk is voor de schade. Zij vormen samen de Maatschappij Groningen, die al in de jaren zestig door de staat en de NAM werd opgericht voor de gaswinning in Groningen. Daaruit blijkt volgens de advocaten van Nijhoff dat de staat mede-exploitant is van het Groningse gasveld en dus ook voor de schade moet opdraaien.

Gasboringen bij Schier 18 kilometer van de kust

Als er voor de kust van Schiermonnikoog naar gas geboord gaat word en, zal een eventueel platform tenminste achttien kilometer uit de kust komen. Die toezegging is voor bewoners van Schier een lichtpuntje bij het bezoek van minister Kamp aan het eiland begin oktober. Minister Kamp: 'Een proefboring ten noorden van Schiermonnikoog vindt binnen het Natura 2000-gebied plaats, een daar net buiten. Het is denkbaar dat verdere boringen buiten het gebied plaatsvinden en dat het gas wordt afgevoerd naar Ameland waar al een platform ligt.' De actiegroep Horizon Schiermonnikoog en burgemeester Dick Stellingwerf zijn opgelucht.

Provincie naar Raad van State om gasbesluit te keren

In september ging de kogel door de kerk: het gasbesluit is aangenomen. De komende vijf jaar mag de NAM 24 tot 27 miljard kuub gas uit de Groninger grond halen. In oktober stapt de provincie Groningen, zoals verwacht, naar de Raad van State om het besluit aan te vechten. Het is voorlopig de laatste kans voor overheden om bezwaar te maken tegen het gasbesluit. Gedeputeerde Eelco Eikenaar: 'Vijf jaar is voor ons veel te lang.' Het feit dat de PvdA heeft voorgesteld om na een jaar een evaluatiemoment in te bouwen, is voor de gedeputeerde niet voldoende. 'We weten onvoldoende wat zo'n moment inhoudt. Bovendien hebben wij hier als regio formeel geen positie in. Daardoor kunnen wij de veiligheid van de Groningers niet garanderen.'

Groningen wil dat de gaskraan dicht gaat

Een overgrote meerderheid van de inwoners van Groningen wil dat de gaskraan dichtgaat. De inwoners ervaren de gevolgen van de gaswinning als 'onrechtvaardig'. Opvallend is dat het daarbij niet uitmaakt of ze zelf wel of geen schade hebben en waar ze in de provincie wonen. Dat blijkt uit onderzoek van de RUG in opdracht van Nationaal Coördinator Hans Alders, onder 3200 Groningers.
Aardbevingen in oktober 2016, door KNMI geregistreerd:
- 2 oktober 01.47 uur: 0.3 in Wirdum
- 4 oktober 14.46 uur: 0.5 in Garrelsweer
- 6 oktober 02.56 uur: 0.4 in Schildwolde
- 7 oktober 00.16 uur: 0.9 in Bierum
- 12 oktober 07.12 uur: 0.5 in Ten Post
- 24 oktober 09.43 uur: 0.6 in Appingedam
- 29 oktober 14.36 uur: 0.6 in Appingedam
- 30 oktober 20.58 uur: 1.5 in Kollum