OPINIE: Help! De robot wordt misbruikt

Bart Plaatje
Bart Plaatje © FNV
Werkgevers zeggen dat het de robot is, die zorgt voor verlies van banen. Een nep-argument, zegt FNV-bestuurder Bart Plaatje. Die robots zijn er vaak helemaal niet. Werkgevers zijn gewoon bezig werk te vervangen door goedkope arbeid.

Door Bart Plaatje

'De robots komen onze banen stelen.' Steeds vaker worden we bang gemaakt voor robots. Van het CBS tot werkgevers, economen en vooral politici; iedereen weet de ondergang van de mannen en vrouwen op de werkvloer te voorspellen. En daar kun je niks aan doen. Het is immers vooruitgang. En wie kan daar nou tegen zijn? Van de medewerkers van de ING, Albert Heijn en Jumbo tot aan de schoonmaker en de lasser; iedereen moet vrezen voor zijn toekomst.

Vooruitgang

Ik vind het een prachtig verhaal en ook ik ben niet tegen vooruitgang. Waar ik wel tegen ben is misbruik ervan voor het belang van een klein groepje rijken, terwijl de mensen op de werkvloer weer mogen betalen.
Toen ik vroeger in een distributiecentrum van het voormalige SuperdeBoer (nu Jumbo) werkte als orderpicker vroeg ik onze directeur of hij niet dacht dat wij ooit door robots zouden worden vervangen. Hij was met zijn gedachten duidelijk bij iets anders en antwoordde voor de verandering heel eerlijk: 'Robots moet je onderhouden en een uitzendkracht kun je weggooien, Bart'. Hij zuchtte en liep weg en besefte zich niet dat hij een fundament had gelegd voor mijn twijfels over zogenaamde vooruitgang.
Robots moet je onderhouden en een uitzendkracht kun je weggooien
Bart Plaatje
Een paar jaar later besteedde Albert Heijn zijn emballage uit aan een ander bedrijf met als reden de robots die er kwamen voor de werkzaamheden op deze afdeling in hun distributie. De overnemende partij heette Kuehne en Nagel en deze had binnen vijf jaar de robots afgeschaft en vervangen door Poolse uitzendkrachten zonder rechten. En het tempo waarmee deze mensen door de hut werden geschopt onder de meest erbarmelijke omstandigheden tartte al mijn voorstellingsvermogen. En toen viel bij mij het kwartje.

Afbraak

Zogenaamde vooruitgang dient in onze tijd alleen het belang van productieversnelling ten dienste van de winst. En natuurlijk het afbreken van arbeidsvoorwaarden.
Deze trend zien we nu terug bij banken, de belastingdienst, schoonmaakbedrijven, metaalfabrieken en nog vele andere sectoren. Zogenaamde vooruitgang wordt misbruikt om duizenden banen af te breken of naar goedkope landen te verschepen. En natuurlijk kan er echte vooruitgang zijn. Maar die komt er niet als je het aan werkgevers overlaat.
Bart Plaatje is regiobestuurder bij de vakbond FNV Metaal
Een eerdere opinie van Bart Plaatje is hier te lezen.
Andere NoordZaken-verhalen staan hier