Grootegast blijft bij zestien parkeerplaatsen voor Theetuin

De gemeente Grootegast vindt zestien parkeerplaatsen meer dan genoeg voor de kleinschalige Theetuin Schots en Scheef nabij de zuidelijke entree van het Blote Voetenpad in Opende. Dat zei een gemeentewoordvoerder maandag bij de Raad van State.
Volgens de gemeente zijn er voldoende parkeerplaatsen bij de ingang aan de Kaleweg, een paar honderd meter verderop.

Zestien te weinig

De familie Kuipers-Bosma, uitbaters van de Theetuin, vinden zestien parkeerplaatsen veel te weinig. Daarom stapte de familie naar de Raad van State in de hoop er meer te krijgen.
Kuipers-Bosma wil tussen mei en oktober minimaal vijftig parkeerplaatsen op eigen terrein hebben. Met alleen zestien parkeerplaatsen zien de uitbaters het niet zitten om de Theetuin te heropenen.

Meer groepen

Jelwin en Ymkje Kuipers runnen een boerderij met Schotse hooglanders. Daarnaast willen ze een kleinschalige Theetuin voor onder meer bezoekers van het Blote Voetenpad uitbaten. Ymkje Kuipers-Bosma zei dat ze - naast het ontvangen van Blote Voetenpad-wandelaars - wat meer mogelijkheden wil om groepen te kunnen ontvangen, zoals schoolklassen. Die kunnen op de boerderij een educatief weet-wat-je-eet-programma volgen.
Met zestien parkeerplaatsen is dat volgens Kuipers-Bosma onmogelijk. Op het erf is ruimte voor tachtig parkeerplaatsen, maar met vijftig plaatsen in het zomerseizoen zou Kuipers-Bosma meer dan tevreden zijn.

Naakt omkleden

De familie Pera, achterburen van de Theetuin, ziet de plannen van Kuipers-Bosma helemaal niet zitten. Zij vinden net als de gemeente Grootegast zestien parkeerplaatsen meer dan genoeg. Zij wezen op toestanden tussen 2012 en 2014, waarbij een groot deel van het weiland achter de Theetuin vol met auto's stond. En waar bezoekers van het modderpad zich tussen de auto's nabij Pera's woning zich in volle naaktheid verkleden.
Door het gedoe met overlastgevende modderpadbezoekers zit de Theetuin nu alweer twee jaar op slot.

Raad hakt knoop door

Met het nieuwe bestemmingsplan probeerde de gemeente zowel de Theetuin als de achterburen tegemoet te komen. De Raad van State stelde evenwel een groot aantal kritische vragen aan de gemeente over dat plan. De Raad meent dat de gemeente niet goed duidelijk heeft gemaakt waarom de Theetuin slechts recht heeft op zestien parkeerplaatsen en niet op meer.
Volgens de gemeentewoordvoerder is een Theetuin met zestien parkeerplaatsen nog kleinschalig. Maar waarom een Theetuin met twintig, dertig of veertig parkeerplaatsen opeens grootschalig zou zijn, kon de gemeentewoordvoerder niet duidelijk maken. Om die reden gaat de Raad die knoop waarschijnlijk zelf doorhakken.

Binnen zes weken duidelijkheid

Staatsraad Bart Jan van Ettekoven gaf aan dat het bestuursrechtscollege zelf een maximum aantal parkeerplaatsen in het plan kan vastleggen. Of de Raad dat gaat doen, en of de Theetuin dan twintig, dertig of zelfs vijftig parkeerplaatsen krijgt, zal binnen een week of zes uit de uitspraak duidelijk worden.

Lees ook: