Meer stallingen en fiets-oplaadpunten in de provincie

© Flickr/Shirley de Jong (Creative Commons)
De fiets wordt belangrijker in onze provincie. Dat staat in de fietsstrategie 2016-2025 die vandaag door de provincie Groningen is gepresenteerd.
Bij de aanleg van parkeerplaatsen en bushaltes moet meer ruimte komen voor fietsstallingen en kluizen voor fietsers. Ook moeten er meer deelfietsen komen en oplaadpunten komen voor elektrische fietsen.

Minder ongelukken

In de plannen staat ook dat er minder ongelukken met fietsen mogen gebeuren. De laatste jaren is het aantal opgelopen omdat er steeds meer snelle, elektrische fietsen op de weg zijn. Ook de mobiele telefoon tijdens het fietsen veroorzaakt ongelukken. Hoe dat moet gebeuren, wordt vooralsnog niet toegelicht.

'Zorgt voor beweging'

De nieuwe fietsstrategie heeft als doel meer Groningers te laten fietsen. 'De fiets is duurzaam, stoot geen uitlaatgassen uit en zorgt voor beweging', stellen Gedeputeerde Staten. Naast de fiets wil de provincie ook de 'schone vervoermiddelen' bus en trein stimuleren. Vandaag maakte ze ook de nieuwe eisen voor het spoor in Noord-Nederland bekend.

Concrete plannen

Nu de strategie er ligt, bepaalt Provinciale Staten hoeveel geld er wordt uitgetrokken voor (nieuwe) fietsvoorzieningen. Op basis daarvan worden concrete plannen gemaakt. De nadruk ligt de komende jaren vooral op fietsverbindingen van 'regionale kernen' als Winschoten, Stadskanaal en Veendam.