Zeehondencentrum Pieterburen redt ziek vrouwtje uit Veluwemeer

Zeehondencentrum Pieterburen heeft donderdag een zieke zeehond uit het Veluwemeer gered. Het dier zwom er al dagenlang rond. Het gaat om een jong vrouwtje dat last heeft van longworm.
Het dier is uit het meer gehaald en is onderweg naar Pieterburen.

Nijkerk

Het zeehondje werd al een aantal dagen gezien in de buurt van een bungalowpark in Nijkerk, liggend in het Veluwemeer. In eerste instantie leek het dier een redelijke conditie te hebben, maar na observatie bleek de zeehond toch een longworm-infectie te hebben.
Omdat ze ziek is en gezien de drukte in het gebied is besloten om het dier op te vangen. Het gaat om een gewone zeehond van nog geen zes maanden oud.

Lastig vangen

Het vangen van het dier bleek nog niet mee te vallen. In eerste instantie probeerden medewerkers van de dierenambulance het. Daarna een expert van de EHBZ, de eerste hulp bij zeezoogdieren.
Beide pogingen mislukten, onder meer door de aanwezigheid van toeschouwers. Daardoor vluchtte de zeehond het water in en liet zich niet meer zien.
Daarna is strandingscoördinator Michael Bakker Paiva van Zeehondencentrum Pieterburen donderdag in alle vroegte vertrokken om bij zonsopkomst een poging te wagen. Na enkele uren was hij succesvol.

Zoet water

Vroeger kwam het vaker voor dat zeehonden zoet water opzoeken en zij kunnen zich daar ook prima in redden.
Door de aanleg van sluizen en dammen gebeurt dit minder vaak dan voorheen en komen de dieren uiteindelijk toch in de problemen.