Wat gebeurde er tijdens de treinkaping bij De Punt in 1977?

© RTV Drenthe
In Den Haag is vrijdag de rechtszaak begonnen die tegen de Staat werd aangespannen door de familieleden van twee omgekomen treinkapers bij De Punt in 1977. Volgens hen zijn de kapers geëxecuteerd.
Voormalig gijzelaar George Flapper noemt het schandalig dat de rechtszaak überhaupt gehouden wordt. Volgens hem had er al lang geleden een parlementaire enquête geweest moeten zijn. De nu 67-jarige Flapper is afgereisd om bij de zitting te zijn.
Waarom zo veel geweld?
Centraal staat de vraag: waarom gebruikte de overheid zo veel geweld om de kaping te beëindigen? Mariniers maakten op 11 juni 1977 na negentien dagen een einde aan de gijzeling van de trein bij De Punt. Zes van de negen kapers kwamen daarbij om. Ook twee gijzelaars overleefden de bevrijding niet.
Archiefonderzoek
In mei vorig jaar zei toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten dat hij geen reden zag tot verder onderzoek naar de beëindiging van de treinkaping. Opstelten baseerde zich daarbij op de uitkomsten van een archiefonderzoek. Aanvankelijk liet de overheid doorschemeren de twee omgekomen passagiers door kapers waren gedood. Maar inmiddels wordt aangenomen dat de twee passagiers door kogels van mariniers om het leven kwamen.
Buitenproportioneel geweld
Jan Beckers, die samen met kaper Junus Ririmasse onderzoek deed naar de beëindiging van de kaping, wist autopsierapporten boven water te krijgen. Daaruit zou blijken dat er buitenproportioneel geweld is gebruikt.
Vorige maand stapte een marinier anoniem naar de media. Hij zegt dat mariniers de opdracht hebben gekregen dat geen enkele kaper de trein levend mocht verlaten. Volgens Beckers zal dat verhaal, dat al jaren rondzingt maar nooit is bewezen, een rol spelen tijdens de rechtszaak.

'Vertel de waarheid'

Ook Flapper wil nu definitief weten hoe de passagiers zijn omgekomen. "Ik heb er grote moeite mee als er voor mijn bevrijdingsactie gemoord zou zijn. En daar lijkt het een beetje op. Tegen de betrokkenen zou ik willen zeggen: 'Vertel gewoon eens eindelijk de waarheid."
De ex-gegijzelde gelooft niet dat de mariniers opdracht kregen van toenmalig minister van Justitie Dries van Agt om alle kapers te doden. "Het zou best kunnen zijn dat onder de militairen een mentaliteit is ontstaan om de kapers een lesje te leren."
Bijna drie weken
De intercity van Assen naar Groningen werd in 1977 gekaapt door een groep Molukkers. De reizigers werden bijna drie weken vastgehouden. Toen duidelijk werd dat de onderhandelingen op niets zouden uitlopen, werd een bevrijdingsactie op touw gezet.