OZG stijgt, Martini daalt in Ziekenhuis Top 100

Het Ommelander Ziekenhuis (OZG), met locaties in Delfzijl en Winschoten, is gestegen naar van plaats 49 naar 36 in de nieuwe AD Ziekenhuis Top 100.
Het Martini Ziekenhuis in Groningen zakte juist, van plek 21 naar 51. Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal blijft met een 55e plaats een stabiele middenmotor.

Protheses

Het Ommelander Ziekenhuis scoort vooral goed op het gebied van complicaties na het plaatsen van protheses. Geen enkele patiënt liep een infectie op na de operatie. Het kan nog wel verbeteren bij de controle op ondervoeding.

Ouderen

Het Martini Ziekenhuis doet het vooral goed bij operaties bij ouderen. Zo is er altijd een geriater die de operatie beoordeelt en wordt er altijd gecontroleerd of de oudere patiënt extra kwetsbaar is.
'Dit jaar ligt de nadruk van het onderzoek van het AD vooral op de medicatie', zegt een woordvoerder van het Martini Ziekenhuis. Juist hier scoort het Martini Ziekenhuis niet goed op, wat de daling verklaart. 'Het verbeteren hiervan staat hoog op de agenda', zegt de woordvoerder.

UMCG niet op lijst

Het UMCG is niet opgenomen in de lijst. Academische centra hebben een afwijkende patiëntenpopulatie en een beperkt zorgaanbod en zijn onderling onvoldoende vergelijkbaar.