Bij verlichtingstovenaar Tvilight staan alle lampen op groen

Het Transferium bij Hoogkerk, een van de eerste projecten van Tvilight in het Noorden.
Het Transferium bij Hoogkerk, een van de eerste projecten van Tvilight in het Noorden. © Tvilight
Lampen die feller branden wanneer een auto of voetganger passeert. Lantaarnpalen die de luchtkwaliteit meten of weten wanneer het wegdek bevroren is. Gemeenten experimenteren volop met de slimme lantaarnpalen van het Groningse bedrijf Tvilight Intelligent Lighting.

Door Loek Mulder

Maandag werd bekend dat de Duitse verlichtingsfirma Osram voor bijna de helft (47,5 procent) eigenaar wordt van Tvilight. 'Nu kunnen we gasgeven', zegt commercieel directeur Heide Jeuken van Tvilight.
Zo'n vijf jaar geleden begon techneut Chintan Shah in Groningen met Tvilight. Nu telt het bedrijf veertig werknemers en heeft het een verkoopkantoor geopend in Amsterdam en een ontwikkelafdeling in India.
Die explosieve groei is natuurlijk prachtig, maar ook een serieus risico wanneer een bedrijf het niet kan bijbenen, zegt Jeuken. Met het geld dat via de aandelenverkoop aan Osram beschikbaar komt, kan de bedenker van de intelligente lantaarnpalen mensen aantrekken, de verkooporganisatie verder optuigen en de helpdesk uitbreiden. En dat is allemaal hard nodig, gezien de ambities. Tvilight wil wereldwijd een leidende rol spelen in slimme openbare verlichting.
Een portret van Tvilight in vijf vragen.

Wie is man achter Tvilight?

Dat is Chintan Shah (36), Indiër van geboorte. Shah emigreerde uit India naar Nederland waar hij zich inschreef bij de Technische Universiteit Twente. Na zijn afstuderen werkte hij onder meer een paar jaar in de olie- en energiesector en in 2012 startte hij Tvilight Intelligent Lighting.
Straatverlichting, vindt Shah, kan een stuk slimmer. Want waarom zou je midden in de nacht lampen laten branden in een straat waar niemand is. Ook zag hij mogelijkheden om lantaarnpalen te gebruiken voor de bouw van digitale netwerken.
Dat Shah in Groningen belandde was zeker ook te danken de provincie Groningen die als een van de weinigen bereid bleek de ondernemer via een innovatieregeling kapitaal te verschaffen.

Wat maakt Tvilight?

'Om de eerste verwarring weg te nemen: we verkopen geen lantaarnpalen', zegt commercieel directeur Heide Jeuken. Tvilight ontwikkelt software om bestaande lantaarns slimmer te maken zodat ze reageren op aanwezigheid van personen of verkeer en zelfs met elkaar 'praten' waardoor licht meebeweegt met een passerende auto. Lampen kunnen op afstand in de gaten worden gehouden en worden bediend. Tvilight belooft gemeenten een forse besparing op de energierekening.
Een ander product van Tvilight zijn de sensoren die op lantaarnpalen worden gemonteerd om CO2-vervuiling of temperatuur te meten en om te zien of een parkeerplaats is bezet. Door de lantaarnpalen met elkaar te verbinden ontstaat een netwerk dat continue plaatselijk metingen kan doen.

Hoe staat het met de belangstelling voor de intelligente verlichting van Tvilight?
Heide Jeuken: 'We verwachten dat wereldwijd veel steden netwerken willen waarmee ze hun verlichting kunnen sturen en dimmen. Maar 'smart lighting' is het begin. Een stap verder is het inrichten van smart cities door plaatsing van sensoren. Daar wordt nu volop mee geëxperimenteerd. Iedere stad heeft daar andere behoeften.'
De concurrentie op de markt van slimme verlichting is hevig. Volgens Jeuken ligt Tvilight een stapje voor op veel andere fabrikanten. 'Bedrijven als Philips komen uit de verlichtingswereld, voor hen is het lastig met hun lampen de stap naar smart city te maken. Tvilight is juist gestart met het bedenken van een it-systeem.'
Meer goed nieuws voor Tvilight was dat het net een opdracht heeft binnengesleept voor plaatsing van controle- en dim-apparaatjes op 25.000 straatlantaarns in het Duitse Dortmund.
Shah is nog niet vergeten dat Groningen gul was toen hij van start wilde
Commercieel directeur Jeuken - Tvilight

Krijgt Osram een dikke vinger in de pap bij Tvilight?

De Duitse verlichtingsfirma Osram wordt voor bijna de helft (47,5 procent) eigenaar van Tvilight. Maar Tvilight blijft volledig zelfstandig, in het management en de zeggenschap verandert er niks.
'Osram zoekt in aanvulling op het eigen bedrijf kleine wendbare bedrijven die voor snelle verandering kunnen zorgen', verklaart Jeuken. 'Vergelijk Osram met een groot schip, daaromheen varen allemaal snelle speedbootjes. Tvilight is zo'n speedbootje.'
Osram investeert, maar biedt daarnaast Tvilight toegang tot markten waar het Duitse bedrijf al verkoopt. In andere landen en in andere sectoren. 'Osram kan ons helpen markten open te breken.'
Hoeveel geld er met de aandelen verkoop is gemoeid, wordt niet verteld. Overigens zit ook de Groninger ondernemer Wijnand Pon via zijn investeringsmaatschappij Ponooc in Tvilight met een belang.
Tvilight zal verder groeien, aldus Jeuken. Maar voor een echt belangrijke rol op internationale markten is het voldoende wanneer Tvilight een middelgroot bedrijf blijft. Met name het aantal medewerkers op de helpdesken en op de afdeling onderzoek- en ontwikkelafdeling zal toenemen. Goed nieuws voor Groning en, waar deze activiteit zit.

Hoe hecht is de band van Tvilight met Groningen?

Bijzonder sterk, verzekert Jeuken. 'We zitten in Amsterdam met ons verkoopkantoor, vooral omdat we er dichtbij Schiphol zitten. Verder voelen we ons prima in Groningen. We hebben goed contact met de opleidingen en de stad heeft veel jonge intelligente mensen die graag bij ons willen werken.' En zeker Chintan Shah is hier op z'n plek volgens Jeuken: 'Hij is nog niet vergeten dat Groningen gul was toen hij van start wilde.'
Klik hier voor meer nieuws en achtergronden over zakelijk Groningen