'Ik wil nog geern n schier ploatje moaken mor hai is wat vlaigereg'

Tientallen mannen van dik in de zestig die als een kudde wilde koeien door de Bekemaheerd in de stad-Groninger wijk Beijum banjeren. Het gaat niet om deelnemers aan een MUD-run maar vogelaars op jacht naar de bruine lijster.
De bruine lijster komt alleen voor in Zuidoost-Azië en Siberie maar normaal nooit in Nederland. Alleen in 1899 en 1955 werd ie ooit gespot en en toen ging het ook nog om een dode lijster. De koorts onder de vogelaars is daarom des te groter.
In tuinen, steegjes en achter schuurtjes. Overal zijn de vogelaars in de wijk te vinden. Enorme camera's in de aanslag om maar dat ene plaatje te kunnen schieten. Willem Hartholt is één van die vogelaars.

Vogelalarm

Hartholt werd op zijn werk door het vogelalarm gewaarschuwd. Hij stapte meteen in de bus naar Beijum, waar hij ook woont. 'Mien kop werd rood en hup der op òf'. Woensdagmorgen om half tien heeft hij de lijster even gezien.'Dat is toch geweldig. Z'n mooi beestje te zain'.
Een andere man heeft de lijster alleen maar gehoord via zijn richtmicrofoon. Hij is er nog helemaal hotel de botel van. 'Een keertje maar, tjilp, maar dat was genoeg...'

Buiten adem

Ondertussen sprinten tientallen mannen en vrouwen richting een tuin aan de andere kant van de wijk. Het blijkt loos alarm. Hartholt is buiten adem. 'Ik zol zo geern n schier fotootje moaken. Mor ja hai is wat vlaigereg', zegt Hartholt.

Koffie en plassen

Door het raam kijkt een vrouw geërgerd naar het volk op straat. een andere bewoonster maakt meteen gebruik van de situatie. Aan een boom hangt een bordje 'Koffie en plassen hier'.