Hoe ziet het stadhuis eruit na de verbouwing?

De Grote Markt in Groningen staat aan de vooravond van ingrijpende vernieuwingen. Het Forum verrijst er, Stadjers mogen stemmen op hun favoriete nieuwe oostwand en... het Stadhuis is toe aan een grote opknapbeurt.
Hoe rigoureus de verbouwing is hangt af van welk verbouwingsidee wordt gekozen. De gemeente heeft drie architectenbureaus gevraagd om met verkennende onderzoeken en ontwerpen te komen voor het stadhuis - van behoudend tot radicaal anders. Daar is 100.000 euro voor uitgetrokken.

Wat er sowieso moet veranderen

Dat het stadhuis op verschillende punten moet worden opgeknapt, staat vast. Het rijksmonument werd voor het laatst verbouwd in 1997 en inmiddels is er achterstallig onderhoud.
Het stadhuis moet aardbevingsbestendig worden gemaakt, installaties moet worden vernieuwd en het energielabel moet beter. De bovenste verdieping moet anders worden ingericht en omdat de gemeenteraad in 2018 groeit naar 45 raadsleden, moet ook de raadzaal worden aangepast. Hij hoeft niet perse te worden verplaatst.
Dit zijn de ideeën tot nu toe:

1. De voorzichtige aanpak van Fritz


De meest behoudende suggesties komen van Fritz. Bij het bureau blijft de raadzaal op dezelfde plek, dus op de begane. Het verschil is alleen dat je daarboven geen glazen plafond meer hebt naar het atrium en de rookruimte. Die verdwijnen volgens de plannen namelijk allebei. Zo ontstaat er meer ruimte in (de hoogte van) de raadszaal. Voordeel is dat je zo vanaf de officiële ingang op het bordes, naar de gemeenteraad kan.

2. De achterkant van glas


Het Groningse Stadhuis was ooit getekend in U-vorm. Dat aspect komt terug in de ambitieuze plannen van architectensamenwerking IAA & Merk X. Zij haalt het stenen hart uit het Stadhuis en vervangt die met een groot blok glas vanaf de eerste verdieping naar boven. De ingrijpende verandering is niet zichtbaar aan de voorkant, maar aan de achterkant kan je er niet omheen.
In de plannen komt de raadszaal op de eerste verdieping, waardoor de zaal volgens de gemeente alle verdiepingen wel een keer heeft aangedaan sinds de 18e eeuw. Opvallend is dat de ruimte boven de raadszaal onbenut blijft. Die biedt vanaf elke verdieping een kijk op de raadszaal.

3. Een nieuwe verdieping op het dak


Met het Forum komt er een hoog nieuw gebouw in het stadshart, bij Vindicat kun je op het dak staan en ook de hoek van de oostwand zou wel eens een dakterras kunnen krijgen. Als het aan Happel Cornelisse Verhoeven ligt, gaat de Grote Markt nóg meer de hoogte in. Het bureau tekent een extra verdieping bovenop het dak van het stadhuis. Totaal van glas, en in ieder geval vanaf de voorkant van het gebouw goed zichtbaar.
Daar kan de raad dan plaatsvinden. De gemeente noemt het ingrijpende plan interessant, omdat het verplaatsen van de raadszaal zorgt voor ruimte op de verdiepingen eronder. Zo kunnen de fracties bijvoorbeeld een veel publieker gezicht krijgen.

En hoe nu verder?

De verschillenden plannen, van de 'eenvoudige' restauraties tot de U-vorm met glas, zijn vooral verkennend. Hoe veel van de ideeën blijft staan, is nog onbekend. Een concreet ontwerp zit er waarschijnlijk nog niet tussen.
De gemeente vraagt Stadjers tot 24 november voorkeuren over de algemene aanpak van het stadhuis door te geven op haar webpagina. Volgens de gemeente is het belangrijk dat het stadhuis een 'uitnodigend gebouw' wordt, 'makkelijk toegankelijk en functioneel'. Aan de hand van een definitief plan met daarin ook de kosten, neemt de gemeenteraad begin volgend jaar een besluit. Daarna wordt ook het tijdspad van de verbouwing duidelijker.

Wat vind jij?