Lichttechnicus helpt Eemsmond aan een veilige 'dark sky'

De gemeente Eemsmond gaat de strijd aan tegen nachtelijke verlichting in het waddenzeegebied en doet mee met het project 'Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied'. De gemeente krijgt daarom hulp van een lichttechnicus om te kijken hoe ze het gebied, daar waar het veilig is, minder kan verlichten.
Donkerste plekje van Nederland

Dark Sky is een samenwerkingproject van onder meer de waddengemeenten, natuurorganisaties en Rijkswaterstaat. Zij zijn van mening dat door nachtelijke verlichting de duisternis in het Waddenzeegebied onder druk staat.
'En dat klopt', zegt wethouder Harrie Sienot van Eemsmond. 'We willen er voor zorgen dat de waddenregio het donkerste plekje van Nederland is en blijft. Dat is niet alleen zeer belangrijk voor de biodiversiteit in het gebied, maar ook voor de gezondheid van mens en dier. Daarnaast moet het waddengebied de plek zijn waar je de sterren nog gewoon kunt zien.'

Lichttechnicus

Om er voor te zorgen dat de waddenregio donker is en blijft krijgt Eemsmond een lichttechnicus over de vloer. 'Die gaat nadenken over hoe we bijvoorbeeld de straatlantaarns zo efficiënt mogelijk in kunnen zetten. Dat doen we nu ook al, maar dat kan misschien nog beter. Een kijkje in de Eemshaven met al zijn verlichting zal ook zeker tot de mogelijkheden kunnen behoren', legt Sienot uit.

Intentieverklaring

Het initiatief komt van Het Programma Rijke Waddenzee (PRW). Die heeft samen met de Stichting Feel the Night verkend of er onder de waddenzeegemeenten animo is om samen toe te werken naar een Dark Sky-gebied in en om de Waddenzee. Dat heeft geresulteerd in een intentieverklaring die door meer dan veertig partijen, waaronder de gemeente Eemsmond, is ondertekend.