Debat over verdwijnen woonboten: 'Het gaat om fatsoen!'

Partijen in de Groninger gemeenteraad willen opheldering over de ogenschijnlijk slechte communicatie met woonbootbewoners.
De gemeente wil af van de helft van de woonboten in de Diepenring. Bij de woonbootbewoners kwam dit nieuws onlangs als donderslag bij heldere hemel. Ze dachten in overleg te zijn met de gemeente en zagen dit niet aankomen.
Zeven bewoners gebruikten de commisisevergadering om de raadsleden hun onrust kenbaar te maken. Voorzitter Dirk van Driel van het woonschepencomite benadrukt dat ook bewoners de rotte appels onder de schepen graag weg willen hebben, maar niet tientallen boten aan de zonnige kant van de Diepenring. Van Driel: 'Wanneer is dit besloten?'

Geen draagvlak

Fractievoorzitter Inge Jongman van ChristenUnie: 'We dachten dat u goed en constructief in overleg was.' CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens: 'We willen een nieuwe discussie met bewoners, want hier is blijkbaar geen draagvlak voor.'
Volgens wethouder Roeland van de Schaaf is er alle ruimte voor verder overleg. De plannen zijn juist bedoeld voor verdere discussie. 'HIer ligt nu nog geen besluit. Het college heeft de ambitie uitgesproken en de raad neemt in februari een besluit.'

Fatsoen

Pas op dat moment komen volgens Van der Schaaf ook de uitvoering aan de orde, zoals het exacte aantal boten dat weg moet en hoeveel dat de gemeente gaat kosten. Op het moment dat de wethouder zegt dat het in elk geval begint met ambitie, staat iemand op de publieke tribune boos op. Hij roept: 'Het begint met fatsoen!', beent weg en slaat de deur achter zich dicht.

Van tafel

Het woonschepencomite is na de vergadering niet tevreden. Dat er nu weer ruimte is voor overleg komt enkel en alleen doordat het comité dat zelf heeft afgedwongen, aldus voorzitter Van Driel. Volgens hem heeft Van der Schaaf een concreet voorstel van tafel moeten halen, omdat het comité aangaf adviesrecht te hebben. Daarom word er nu eerst alleen over het onderwerp gesproken en valt het besluit pas volgend jaar.
Of beide partijen weer om tafel gaan is nog maar de vraag. 'Het wordt voor mij wel heel lastig om nog draagvlak binnen mijn bestuur te vinden of we überhaupt nog wel met elkaar in gesprek kunnen blijven. We voelen ons echt heel erg overvallen.'

Moeilijk om nee te zeggen

De SP en Honderd procent Groningen zijn het ook niet eens met de gang van zaken. Ze willen eerst weten wat het uitkopen van woonbootbewoners kost. Jimmy Dijk is bang dat als de raad nu instemt met een ambitie het dan wel erg moeilijk wordt om later nog nee te zeggen als het miljoenen blijkt te kosten.
De partijen zijn het wel eens over de aanpak van de slecht onderhouden woonboten, die meestal in handen zijn van 'bootjesmelkers.' Alleen Student en Stad hield daar het gevoel aan over dat de studenten van het water worden weggepest.

Alternatieve ligplekken

Duidelijk is ook dat de raad wil dat de gemeente Groningen in elk geval goede alternatieve ligplekken paraat heeft op het moment dat de dertig woonboten uit de Diepenring weg moeten.

Lees ook: