Menzis verhoogt basispolis naar 119 euro

Klanten van ziektekostenverzekeraar Menzis gaan volgend jaar 119 euro per maand voor de basisverzekering betalen. Dat is twaalf euro hoger dan dit jaar.
De prijsstijging is hoger dan bij de andere ziektekostenverzekeraars die tot nu toe hun premiebedragen voor volgend jaar hebben bekendgemaakt.

Vergrijzing

De prijsverhoging is het gevolg van de snel stijgende kosten in de gezondheidszorg. Die stijging hangt samen met de snel vergrijzende bevolking, die bovendien steeds ouder wordt.

Eigen reserves

Met de prijsverhoging worden de kosten bij lange na niet gedekt. Daarom zet Menzis haar eigen reserves in: 103 euro per verzekerde per jaar.

Twijfels

De premiestijgingen van de ziektekostenverzekeraars zijn veel groter dan waar minister Edith Schippers (Volksgezondheid) van uitging. Op Prinsjesdag raamde de regering nog dat de stijging op slechts 3,50 euro zou uitkomen. Maar zorgverzekeraars hadden toen al twijfels over die raming.

Overtollig

Volgens de Consumentenbond hebben zorgverzekeraars voldoende 'overtollige' reserves om de premiestijgingen te beperken. Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland brengt daartegenin dat verzekeraars te maken hebben met wettelijke regels die bepaalde reserves voorschrijven. Ook zouden de reserves volgens verzekeraars gebruikt worden om schommelingen van de premies tegen te gaan.

Overstappen

In Nederland is een basiszorgverzekering verplicht. Tot het eind van het jaar kan iedereen zijn huidige zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een andere zorgverzekeraar.