Gemeenten trekken samen op tegen kindermishandeling

De 23 Groningse gemeenten hebben donderdag bekend gemaakt gezamenlijk te strijden tegen kindermishandeling. Dat deden ze door de '10 van Noord' te ondertekenen. Dat zijn tien speerpunten die er voor moeten zorgen dat het mishandelen van kinderen wordt gestopt.
Stop kindermishandeling

Groningen is de eerste regio in Nederland waar deze afspraken zijn gemaakt. Volgens de ambassadeurs tegen kindermishandeling zijn ze nadrukkelijk bedoeld als keerpunt in de aanpak tegen kindermishandeling en huiselijk geweld.

'Een kind moet altijd bij mij terecht kunnen'

Burgemeester Henk Kosmeijer van Marum is heel duidelijk als het gaat in de strijd tegen kindermishandeling: 'Een kind moet 24 uur per dag mij terecht kunnen als dat echt noodzakelijk is. Ik realiseer me heel goed dat dat ook een symbolische waarde heeft, maar het feit dat je dat wel uitstraalt is heel erg belangrijk'.

Meldingen omhoog

Daarnaast wil Kosmeijer er voor zorgen dat het aantal meldingen in zijn gemeente omhoog gaan. 'Dat betekent niet dat ik meer mishandelingen wil, maar dat mishandeling gewoon sneller gemeld wordt. Daar sta ik echt voor.'
'Zo komt het tussen de oren'
Ben Plantsoen, wethouder in Leek, is het eens met Kosmeijer: 'Door dit te ondertekenen zorg je er voor dat het tussen de oren komt, zorg je dat het een standaard wordt waar mensen automatisch op gaan letten.

Week tegen Kindermishandeling
Het ondertekenen van de 10 van Noord valt samen met de Week tegen de Kindermishandeling die deze week wordt gehouden. Tijdens de week, die nog duurt tot en met zondag, doet de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik een beroep op iedereen om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling.