Metingen: Borchsingel in Eelderwolde is te druk

© RTV Drenthe
Over de Borchsingel in Ter Borch, de 'stadswijk' in Eelderwolde, rijdt op piekmomenten te veel verkeer. Dat blijkt uit metingen van de gemeente Tynaarlo.
'Afgesproken is dat de gemeente ingrijpt als er meer dan 250 auto's per uur rijden, of als het totaal aantal verkeersbewegingen boven de zesduizend auto's komt', zegt Marcel Dol van de Bewonersvereniging Ter Borch
.
De resultaten zijn opvallend, omdat nog niet alle geplande voorzieningen in de wijk zijn gebouwd. Zo zijn er plannen voor een grote supermarkt, een crematorium, meer woningbouw en een aansluiting op de snelweg A7.

Eén weg

De drukte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de combinatie van ouders die hun kinderen naar school brengen en wijkbewoners die met de auto naar hun werk gaan. 'Iedereen komt tijdens de ochtendspits over de Borchsingel die voor de school langsgaat, omdat het de enige weg is om de wijk uit te komen', geeft Dol aan.
Dol vermoedt dat het na 1 december rustiger wordt. Dan krijgt de wijk een aansluiting op de A7 bij Hoogkerk. 'Aan de andere kant maak ik me zorgen om een enorme toename van sluipverkeer, als de zuidelijke ringweg van Groningen komende zomer op de schop gaat.'
De gemeente is, wat de bewonersvereniging betreft, nu aan zet om met een oplossing te komen.

Overleg

De gemeente Tynaarlo kan nog geen duidelijkheid geven. 'Er wordt druk overlegd over de situatie en zodra we meer weten komen we daarop terug', meldt een woordvoerder.
Verantwoordelijk wethouder Theun Wijbenga is door ziekte geveld en het is nog onduidelijk wie zijn portefeuille overneemt tot hij weer beter is.