Buitenlandse experts adviseren over aardbevingsbestendige dijk

Bij de vernieuwing van de twaalf kilometer lange dijk tussen de Eemshaven en Delfzijl krijgt waterschap Noorderzijlvest hulp van buitenlandse deskundigen.
Het zijn experts op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen. Dat liet projectleider Ate Wijnstra van waterschap Noorderzijlvest donderdagavond weten tijdens een bijeenkomst van het businessplatform Eemshaven.info.

Ook verstevigen

Bij de dijkvernieuwing gaat het niet alleen om verhogen van de dijk, maar ook om verstevigen. Het waterschap heeft in samenspraak met het aannemingsconsortium daarvoor al een concept ontwikkeld.
De gedachte is dat de dijk bestand wordt tegen aardbevingen, als je er damwanden in slaat. Bij een beving kan de ondergrond plotseling verweken, wat tot een dijkdoorbraak kan leiden. De damwanden kunnen dat voorkomen.

Nieuw Zeeland, Japan

Maar om dat zeker te weten is buitenlandse hulp nodig. Tenslotte is in Nederland nauwelijks ervaring met aardbevingsbestendig bouwen. En zeker niet met bevingsbestendige dijken.
De deskundigen zijn ingevlogen vanuit Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten, Japan en Canada. Die verblijven nu in Amsterdam waar het waterschap en de aannemers gesprekken met ze voeren.
Wijnstra sluit niet uit dat de deskundigen komen met aanbevelingen die de kosten van de dijkvernieuwing verhogen.

170 miljoen

'Want we willen uiteindelijk een veilig ontwerp hebben. Dat is ook de reden dat we ze uitnodigen en ook uitdagen om met ons mee te kijken of we het wel veilig genoeg hebben gemaakt. Maar we zijn er van overtuigd dat wat er nu voor ligt robuust genoeg is. Op onderdelen zou dat kunnen worden aangepast.'
In totaal kost de dijkvernieuwing ruim 170 miljoen euro. De werkzaamheden beginnen op 1 december. Voor belangstellenden wordt dan ook een bezoekerscentrum opgezet in het voormalige gebouw van Groningen Seaports.