Noordelijke Hogeschool krijgt minder geld van Rijk

© Google Streetview
De Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL), met een vestiging op het Zernikepark in Groningen, krijgt volgend jaar minder geld van het Rijk.
De NHL is een van de zes hogescholen die de prestatieafspraken met het ministerie van Onderwijs niet hebben gehaald, meldt Omrop Fryslân.
Het ministerie van Onderwijs heeft die prestatie-afspraken vier jaar geleden gemaakt gemaakt met hogescholen en universiteiten. Ze worden op die manier beloond voor het aantal studenten dat met succes afstudeert en voor de kwaliteit van het onderwijs. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Bussemaker dat ze de zes hogescholen niet de hele strafkorting oplegt.

Zeven miljoen euro

In totaal krijgen de zes hogescholen 7 miljoen euro minder. Behalve de NHL zijn dat  InHolland, Fontys, Vilentum en de hogescholen Rotterdam en Leiden. Bussemaker legt hen een halve strafkorting op. 'Gezien de moeilijke opdracht waar alle hogescholen voor staan en de noodzaak dat ook deze zes hogescholen doorgaan op de door hen ingezette weg om het studiesucces te verhogen en gelijke kansen te bieden aan al hun studenten, zal ik hen de helft minder korten', zo zegt de minister.
De zeven miljoen euro gaat naar de andere hogescholen die de prestatieafspraken wel hebben gehaald.

'Teleurstellend'

De Vereniging Hogescholen reageert verbolgen op de financiële korting. 'Teleurstellend', zegt voorzitter Thom de Graaf. 'De overheid moet sturen op afstand en meer ruimte aan de autonomie van de hogescholen bieden.' De vereniging benadrukt dat ook zonder prestatieafspraken de kwaliteit van het onderwijs omhoog zou zijn gegaan.
De 'financiële straf' is volgens De Graaf ingegeven door een negatief oordeel over louter het studierendement. Onterecht, want de scholen hebben zich tot het maximum ingespannen. Ze hebben bovendien gedaan wat de minister zelf heeft gezegd: kwaliteit gaat boven studierendement, zegt hij.