Steeds meer kinderen in Eemsmond met leerlingenvervoer naar speciaal onderwijs

© Archief RTV Noord
In de gemeente Eemsmond gaan op dit moment bijna tachtig kinderen met leerlingenvervoer naar het speciaal onderwijs in Groningen en Appingedam.
Het aantal leerlingen dat hiervan gebruikt maakt is de afgelopen jaren toegenomen. Wethouder Harald Bouman vindt dat zorgelijk en wil die leerlingen dichterbij huis onderwijs aanbieden.

Stijgende cijfers

'In tegenstelling tot andere gemeenten is bij ons het aantal kinderen dat met het leerlingenvervoer naar het speciaal onderwijs gaat toegenomen. Hoe dat kan weten we niet, maar dat moet anders', zegt Bouman.

Dichterbij huis naar school

Als het aan hem ligt, krijgen de kinderen die de gemeente uitmoeten voor speciaal onderwijs 'gewoon een plekje dichtbij thuis'.
Bouman: 'Waarom breng je ze zo ver weg, terwijl hun hele sociale leven zich afspeelt in de gemeente? Uiteraard moeten ze les krijgen in een passende omgeving maar als het aan mij ligt binnen de gemeentegrens.'
Daarom gaat de wethouder samen met schoolbesturen VCOP en Lauwers en Eems onderzoeken of er voor die kinderen plek is in de nieuw te bouwen brede school in Uithuizen.

Wet passend onderwijs

De wens van Bouman en de schoolbesturen past in de Wet passend onderwijs waarin alle kinderen een plek moeten krijgen op een school die past bij de kwaliteiten en mogelijkheden van het kind.
'We bouwen een nieuwe school, dus we zijn toch bezig om na te denken hoe dat allemaal moet. Waarom zouden we dan dan niet meteen ook deze leerlingen meenemen in het nieuwe plan?', aldus Bouman.