Meer dan helft van oudere boeren mist opvolger

© FPS/Jos Schuurman
Het probleem dat boeren op leeftijd geen opvolger kunnen vinden, speelt in Groningen minder dan elders in het land. Toch zijn nog altijd 676 van de 1278 boeren van 55 jaar en ouder in onze provincie op zoek naar een opvolger.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Melkveebedrijven meest in trek

In onze provincie heeft bijna 64 procent van de melkveehouders een opvolger klaar staan. Bij de akkerbouwbedrijven is dat 48 procent. Voor de overige categorieën boerenbedrijven geeft het CBS geen specifieke cijfers.
Ook landelijk telde het CBS bij de melkveebedrijven het vaakst iemand die de leiding over de onderneming op zich zou willen nemen. De minste interesse voor bedrijfsovernames is er voor schapenboerderijen en pot- en perkplantenbedrijven. Hoe groter het bedrijf, des te groter blijkt wel de kans dat er een bedrijfsopvolger is.
Landelijk duizenden boerderijen weg
Er zijn in Nederland ruim 55.000 landbouwbedrijven, waarvan ruim 25.000 met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder. Van deze bedrijven hebben ruim 10.000 een bedrijfsopvolger, de rest nog niet, meldt het CBS.

Een en ander betekent volgens het statistiekbureau dat de komende tien jaar landelijk ruim 15.000 boerderijen zullen verdwijnen, of dat de bedrijfsopvolging op een andere manier moet worden opgelost.