Tbs voor neersteken garagemedewerker Farmsum

© Archief (Kevin Smid/112 Groningen)
Een 29-jarige man uit Delfzijl is voor poging tot moord veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De Delfzijlster stak op 9 mei een 27-jarige garagemedewerker in Farmsum neer. Die bloedde door een slagaderlijke bloeding bijna dood.
De man stak zeker zes keer in op het slachtoffer, bij de garage waar hij werkte. Het slachtoffer liep wonden op in zijn kaak, borst en rug. De aanvaller was een bekende van hem.

Littekens

Het slachtoffer wist weg te komen. Andere garagemedewerkers hielden de man met het mes tegen.
De verwonde man is hersteld, maar hij houdt er fysiek en mentaal littekens aan over. De 29-jarige man moet hem een schadevergoeding van ruim 10.500 euro betalen.

Stemmen in het hoofd

De Delfzijlster lijdt aan schizofrenie en psychoses. Hij hoorde stemmen in zijn hoofd, die hem ervan overtuigden dat het slachtoffer twee keer bij hem in huis had ingebroken toen hij sliep. Dat was de reden waarom hij hem wilde vermoorden.
Dat had hij een week daarvoor ook al gezegd tegen de garage-eigenaar. De aanval was dan ook gepland, meenden de rechters.

Eerder veroordeeld

De man is al langere tijd in beeld als psychiatrisch patiënt. Als kind kreeg hij de diagnose ADHD en als puber kwam hij met drugs in aanraking. Hij werd in 2005 veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de dood van een drugsdealer.
Na zijn Turkse diensttijd in 2009 werden de problemen erger, ook versterkt door drugs. Hij mishandelde zijn ouders en was betrokken bij een reeks overvallen op tankstations in 2010.

Aanval in Zwolle

Toen de man in juni van dit jaar in de speciale psychiatrische gevangenis in Zwolle zat, viel hij bovendien een medegedetineerde en een medewerkster aan.
De vrouw werd in haar nek geslagen, maar de Delfzijlster had haar eigenlijk willen steken met zijn 'mes': een tandenborstel met scherpe punten.