Kamervragen over strijd rond woning Termunterzijl

© John Melet/RTV Noord
De PvdA in de Tweede Kamer wil opheldering van minister Kamp (Economische Zaken) over de voortdurende strijd om de woning van de familie Zwarberg in Termunterzijl. De NAM weigert de schade aan hun huis te vergoeden.
De partij reageert hiermee op
. De familie Zwarberg moest een kleine twee jaar geleden van de gemeente Delfzijl hun huis verlaten, omdat het er te onveilig was.

Zettingsschade

De NAM regelde een huurwoning, maar liet ook onderzoek doen door ingenieursbureau Witteveen&Bos. Dat concludeerde dat de kans dat de schade veroorzaakt is door de gaswinning kleiner dan één procent is en dus 'verwaarloosbaar' is. Volgens het bureau is de schade het gevolg van 'een zettingsgevoelige ondergrond'.
Kamerleden Jan Vos, Tjeerd van Dekken en Henk Nijboer vinden dat de NAM hiermee opnieuw probeert onder zettingsschade uit te komen. Ze zijn van mening dat de NAM ook zettingsschade die veroorzaakt wordt door de gaswinning moet vergoeden.

Snelle oplossing

Ze vragen minister Kamp en Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders onder meer om zo snel mogelijk met de NAM en het Centrum Veilig Wonen om tafel te gaan om de zaak op te lossen.