Stadsbestuur: 'Eigen bijdrages gaan we alsnog innen'

© Flickr/Karlis Dambrans (Creative Commons)
De gemeente Groningen stapt niet af van het plan de eigen bijdrages voor dagbesteding en begeleiding over 2015 alsnog te innen. Op verzoek van SP en ChristenUnie was er woensdagmiddag een spoeddebat over de kwestie.
Eigen bijdrages innen

In de overgang van rijk naar gemeenten is vorig jaar iets fout gegaan. Zorgaanbieders hebben niet alle zorg aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor, waardoor Stadjers geen eigen bijdrage hebben betaald. De gemeente Groningen wil deze bijdrages over vorig jaar alsnog innen.
Beide partijen vinden dat de gemeente hier van af moet zien. Het gaat volgens hen om een kwetsbare groep. Door nu nog de eigen bijdrages te innen zou er grote onrust ontstaan.

'Vervelend dat het zo laat is'

Wethouder Ton Schroor erkent dat het 'vervelend is dat het zo laat is'. Toch blijft hij erbij dat er alsnog geïnd moet worden. Het zou anders rechtsongelijkheid opleveren met andere stadjers die hun eigen bijdrage voor de WMO wel hebben betaald.

Zo'n vijfhonderd Stadjers

Schroor denkt dat er zo'n vijfhonderd stadjers zijn die nu alsnog geconfronteerd worden met de eigen bijdrage over 2015. Komende vrijdag weet hij exact hoeveel mensen het zijn, want dan moeten de zorgaanbieders alsnog bij het administratiekantoor hebben aangegeven welke zorg ze vorig jaar hebben geboden.

'Perfecte uitleg'

SP en ChristenUnie kregen nauwelijks steun van andere partijen. Alleen 100 procent Groningen stond achter de zorgen. Partij voor de Dieren liet zich door de wethouder overtuigen en de Stadspartij ook. Zoals Anna Riemersma het verwoordde: 'Ik vind de uitleg van het college -bij wijze van uitzondering- eigenlijk wel perfect.
De overige partijen namen niet de moeite iets over het onderwerp te zeggen.