Wie krijgt er voorrang op de Eikenlaan?

© Flickr/Shirley de Jong (Creative Commons)
Het spant erom wat de gemeenteraad van Groningen volgende week zal besluiten: krijgen de fietsers voorrang bij de oversteek van de Eikenlaan of niet.
Duizenden studenten maken elke dag gebruik van de oversteek in de route van de stad richting Zernike. Dat levert nu gevaarlijke situaties op. Het college wil daarom de overstekende fietsers voorrang geven op de automobilisten die over de Eikenlaan rijden.

Kritiek raad

Dat plan krijgt veel kritiek van de gemeenteraad, mede omdat de politie er niet achter staat. Die voorziet meer gevaar dan in de huidige situatie. CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens: 'De brief van de politie zou toch aanleiding moeten zijn voor grondig onderzoek voordat we een besluit nemen.' Ook collegepartij VVD is tegen het omdraaien van de voorrangssituatie, waardoor het onzeker is of het voorstel door de raad komt.
Het standpunt van Student en Stad lijkt bepalend bij de besluitvorming volgende week. De partij steunt het plan van het college om fietsers voorrang te geven wel.Daarmee zou het college een meerderheid hebben.

Park Selwerd

Die meerderheid komt er ook voor het verbreden van het fietspad door Park Selwerd. Het huidige fietspad is niet breed genoeg voor de duizenden studenten. De eerdere plannen voor een nieuw fietspad op de plek van het voetpad door het park stuitten op groot verzet van de buurt, omdat daar tientallen bomen voor moesten wijken.

Spreiding

Omwonenden mochten daarom meedenken over alternatieven. Daar kwam uit dat zij liever zien dat fietsers gebruik maken van de straten in de omliggende wijken in plaats van het park. Veel partijen in de raad vinden dat de gemeente daar naar moet luisteren.
Dat is wethouder De Rook niet van plan en hij krijgt steun van de collegepartijen en Student en Stad. De route van de bewoners zou betekenen dat fietsers om moeten fietsen. Hij gelooft er niet in dat ze dat zullen doen. Daarom kiest hij toch voor een route door Park Selwerd met een verbreding van het huidige fietspad.

Eigen schuld

Volgens omwonenden creëert de gemeente zelf de problemen. Door alle fietsers over de 'slimme route' door het park te leiden is het er zo druk geworden dat het fietspad te smal is en de oversteek bij de Eikenlaan onveilig. Volgens hen is spreiding door straten in omliggende wijken daarom de meest logische oplossing.