Lopend Vuur: Alle loslopende honden een muilkorf

© Andrey/Flickr
Na een aantal ernstige incidenten met agressieve honden in korte tijd, is ook voor politieke partijen de maat vol. De regels voor het houden van deze beesten moeten worden aangescherpt.
In Wildervank viel deze week een pitbull
. Eén pony raakte zo ernstig gewond dat een dierenarts het dier moest laten inslapen. In augustus raakte in Nieuw-Buinen een peuter van 3 jaar ernstig gewond toen het door vier rottweilers werd aangevallen.
Tien kilometer verderop, in Zuidwending, raakt een vrouw gewond in een poging haar honden te beschermen tegen een aanval van een aantal andere honden.

Gaat het vaak mis?

Hoe vaak het precies misgaat is niet precies bekend. Uit oude cijfers blijkt dat in ons land elk jaar zo'n 150.000 mensen worden gebeten. Gemiddeld is zo'n 30 procent van die incidenten ernstig. Kinderen zijn het vaakst het slachtoffer.
Staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) heeft voor de zomer aan de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) gevraagd om voorstellen te doen voor 'specifieke voorschriften voor het mogen houden van bepaalde risicovolle honden'.
Na elk incident laait de discussie weer op. Hoe kunnen we dergelijke incidenten in de toekomst het beste voorkomen?
Op Radio Noord (050-3188288) horen we graag je mening. Liever schrijven? Ga naar Facebook of Twitter (#opnoord).
Donderdag was het Lopend Vuur: Het Nedersaksisch moet dezelfde status krijgen als het Fries. 82.93 procent van de Groningers (2.776 stemmen) is het daarmee eens.

Lees ook: