De Noord 9 van zaterdag 26 november

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar
voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Bert Hadders & De Nozems - Mamme

Liedje komt van de mini-cd 'Kronieken van Kapitein Kolk'. Het zijn allemaal liedjes uit de gelijknamige voorstelling van de theatergroep Iemandsland. Die groep speelde op allerlei lokaties in Drenthe en Groningen deze voorstelling. Bert Hadders maakte met zijn Nozems de muziek en speelde ook mee in de voorstelling. Bezoek de website van Bert Hadders.

2. Edwin Jongedijk - Oh Julia

Met 'Oh Julia' scoort Edwin zijn eerste solohit in de Noord 9 van dit jaar. Met de Troebadoers stond hij al genoteerd, maar solo nog niet. 'Oh Julia' komt van zijn nieuwste Groningstalige album 'Holt & stoal' dat in oktober is verschenen. Op het album staan tien Groningstalige liedjes. Het zijn allemaal vertalingen van songs die Edwin zelf mooi vindt en die hij graag aan anderen wil laten horen: liedjes van oa. Kris Kristofferson, Steve Earl en Fred Eaglesmith. Weemoed loopt als een rode draad door de liedjes, het kenmerkt volgens Edwin zijn stijl. Na 'As ik de kaans zol kriegen' uit mei 2011 en 'Mörn is t weer licht' uit november 2013 is 'Holt & stoal' Edwins derde solo-album. Naast collega Troebadoers Jan Henk de Groot en Alex Vissering doen ook andere bekende Groninger muzikanten mee op het album: oa. Martin Korthuis, Harry Niehof, Arjan van der Linde en Marlene Bakker leveren een bijdrage. Ga naar de Facebook-pagina van Edwin Jongedijk.

3. Harry Niehof - Rimpeling

In het voorjaar is van Harry Niehof een nieuw album verschenen: 'Café op Driefklaai'. Het is ook de naam van de theatertour waarmee Niehof sinds maart langs theaters trekt. In die voorstelling speelt het café van Harry's vader, waar de zanger groot werd, een belangrijke rol. Harry Niehof is al decennia actief in de Groninger muziekwereld. In 2003 ruilt hij het Engels in voor het Gronings. Sindsdien maakt hij vijf Groningstalige cd's, waarvan één met Los Bomberos samen. En zijn zesde solo-album is dus recent verschenen. Bezoek de website van Harry Niehof.

4. Jan Henk de Groot - Bonney

Eerste single van het tweede Groningstalige album van Jan Henk de Groot genaamd 'Keunenk van Westerdaipstedale', dat in oktober is verschenen. Zijn eerste Groningstalige album 'Weerom' (2013) wordt bekroond met de DvhN Streektaalprijs 2013. De jury prijst De Groot om zijn "gevarieerde optimistische liedjes met diepgang". Op tweede Pinksterdag 2014 krijgt Jan Henk uit handen van RTV Noord-directeur Gijs Lensink de Grunny, de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord. De nieuwe single 'Bonney' is een eerbetoon aan zijn vriend Bonney Brattinga in wiens huis De Groot zijn nieuwe cd mocht opnemen. Beluister 'Bonney' op YouTube.

5. Orange Skyline - Sound & fury

Dit liedje van Orange Skyline blijft niet onopgemerkt! Onlangs is het uitgeroepen tot Megahit van NPO 3FM; dat betekent dat 'Sound & fury gegarandeerd veel gedraaid wordt op de landelijke popzender. En nu dus ook een notering in de Noord 9! Orange Skyline heeft mooie dingen gedaan de laatste tijd: de band heeft in het voorprogramma van Kensington in de Ziggo Dome gestaan en speelde op Noorderslag, Concert at Sea en Parkpop. Het debuutalbum gaat 'Things that I hide' heten en verschijnt in januari 2017. Bekijk de clip van 'Sound & fury' op Youtube.

6. Wia Buze - Heb mie laif

Het nieuwste liedje van Wia Buze is 'Heb mie laif'. Je hoort het al een tijdje op Radio Noord en nu staat het ook in de Noord 9! Het is de tweede single van haar meest recente album 'Thoes' dat dit voorjaar is verschenen. 'Heb mie laif' is geschreven door twee mensen met wie Wia al jaren samenwerkt: tekstschrijver Henk Puister en componist Jur Eckhardt, die laatste heeft ook de productie gedaan van het hele album. Wia Buze: 'Eigenlijk is Jur al met pensioen, maar toen ik hem belde zei hij meteen ja. Daar was ik heel blij mee. We vormen al zo lang een team, maar dit is vast de laatste keer geweest.' Op 'Thoes' staan vijftien liedjes, onder anderen geschreven door Jan Henk de Groot, Henk Puister, Alje van Bolhuis en Alex Vissering. Het album heeft al twee nummer 1-hits in de Noord 9 opgeleverd: 'Mag ik din bie die' en 't Laifste'. Ga naar de Facebook-pagina van Wia Buze.

7. Fries Wolma - Noakend in de regen

De naam van Fries Wolma is tegenwoordig verbonden aan de band Zuver Scheerwol. Een groot deel van zijn leven -sinds de jaren '60- is hij gitarist van de Groninger beatband The Javelins geweest. Maar ook speelt hij in Ash-Tray, Reno & Frisby en Sundown. Die laatse band scoort een hit in 1976 met het liedje 'One morning in May'. Ook maakt Fries Wolma solo-cd's en schrijft en produceert hij muziek voor anderen (oa. Sijtse Scheeringa, Johan Raspe en de Askay Brothers). Vorig jaar zomer scoort hij solo een #1-hit in Groningen met 'Zummertied'. 'Noakend in de regen' is zijn nieuwste hit! Beluister 'Noakend in de regen' op Youtube.

6. Swinder - Zundagmörgen

Nieuwste single van de succesvolle Groninger band rond Bas Schröder. Vorig jaar in maart is het debuutalbum 'Swinder' verschenen. Het album levert -tot nu toe- vier #1-hits op: 'Noar Stad', 'Vekaanzie', 'Twijde Hans' en 'Vief veur elf'. Inmiddels is de band liedjes aan het schrijven voor een tweede album. Zanger Bas Schröder durft niet te zeggen wanneer dat uit gaat komen. Op Facebook schrijft hij: 'Geen zorgen, we zijn druk bezig en duiken eind november weer een kophalsrompboerderij in om één en ander uit te werken. Ik brand m'n vingers niet meer aan een voorspelling wanneer het af is'. In de clip van 'Zundagmörgen' zijn de Swinder-mannen niet te zien en dat heeft een reden: 'Inmiddels zijn we allemaal dik, dus we zitten er zelf niet in. Wel een mooi stukje landschap, een vleugje industrie en een wolkje natuur'. Bekijk de clip van 'Zundagmörgen' op Youtube.

9. Kraantje Pappie feat. MC Bizzey - De manier

'De manier' is de inmiddels de vierde single van het album 'Crane III'. De Groninger rapper doet het samen met MC Bizzey (die tot de zomer in de dubstep-en hardstyle-formatie Yellow Claw zit). In 2012 en 2014 verschijnen de albums 'Crane I' en 'Crane II' waarop hits staan als 'Waar is Kraan', 'Feesttent' en 'Alles gaat voorbij'. In de herfst is Kraantje enige tijd te zien in het RTL-programma 'Expeditie Robinson'; voor dat programma zit Kraantje enige tijd op een onbewoond eiland. Maar dat is voor korte tijd. Tegen RTL XL zegt Kraantje: 'Ik wil niet negatief zijn over het programma, maar ik vond er voor mezelf geen moer aan. Ik trok het heel slecht. Ik zat vanaf dag 2 al met mijn hoofd thuis.' En thuis in Groningen heeft Kraantje Pappie zich voorbereid op een feestje: op 18 november vierde hij in een uitverkochte Oosterpoort in Groningen dat zijn album 'Crane III' eind oktober is verschenen. Bekijk de clip van 'De manier' op YouTube.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.