VV Wildervank weigert voorlopig op kunstgras te spelen

VV Wildervank speelt voorlopig niet meer op kunstgras. Dat heeft het bestuur zondagavond besloten na meerdere verontruste reacties van ouders en trainers op een uitzending van het NOS Journaal.
De omroep meldde zondag dat
dat er relatief veel kankerverwekkende stoffen zitten in kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Het gaat in 58 van de 60 onderzochte velden om hogere concentraties dan zijn toegestaan in consumentenproducten. Op de meest vervuilde velden wordt de norm zelfs zes keer overschreden. Het onderzoek werd uitgevoerd door bandenbranchevereniging VACO.

Geen ander besluit mogelijk

Volgens bestuurslid Michiel Luttje van de VV Wildervank stond de telefoon bij de club na de berichtgeving roodgloeiend. 'Als bestuur konden we niet anders dan besluiten om voorlopig niet meer op kunstgras te gaan trainen en spelen. De trainingen voor vandaag zijn afgelast.'
VV Wildervank heeft twee kunstgrasvelden. De club maakte daar de afgelopen tijd nog gewoon gebruik van, ondanks de onrust die vorige maand ontstond na de uitzending van Zembla over de gezondheidsrisico's van het spelen op kunstgras. 'Dat was al erg verontrustend, maar van deze resultaten zijn mensen pas echt geschrokken', vertelt Luttje.
Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek ingesteld naar de gezondheidsrisico's van de rubbergranulaatkorrels. De resultaten daarvan worden nog dit jaar verwacht. 'Deze tussentijdse resultaten hebben ons daarom verrast', stelt Luttje.