Vijf tips voor een goed Sinterklaasgedicht

Zit je met de handen in het haar omdat het niet lukt om een Sinterklaasgedicht te schrijven? Voormalig Tweede Kamerlid Marjo van Dijken van de Rijmraad schiet te hulp en geeft adviezen.
Marjo van Dijken is vrijdagavond te gast in ons nieuwsprogramma Noord Vandaag en schrijft in de studio een Sinterklaasgedicht voor een kijker die het zelf niet voor elkaar krijgt. Ook geeft ze tips voor het schrijven van een gedicht.
Omdat er geen tijd te verliezen is bij het schrijven, geven we die hier alvast weg. In het vetgedrukt zijn dit de vijf dichttips van Marjo van Dijken:

1 'Probeer zoveel mogelijk te weten komen over degene voor wie je dicht. Je moet een beetje Sherlock Holmes spelen, dat maakt het veel leuker.'

Wat weet je zelf al van iemand? Vul het aan met dingen die je tegenkomt op Facebook of Instagram, misschien wel LinkedIN. Of bevraag mensen persoonlijk over iemand. Dan hoor je toch net die dingen die kunnen verrassen in een gedicht.

2 'Zorg ervoor dat je weet bij welk cadeau je een gedicht schrijft, zo wordt je gedicht sterker.'

Maar laat het hele gedicht niet over het cadeau gaan; dat is toch een beetje te simpel. Als je iemand een boek geeft, verraad dan niet dat je een boek geeft door nadruk te leggen op 'lezen' of 'boekenwurm'. Kijk naar de inhoud van het boek: wat zegt die over de persoon?

3 'Het is een goed gebruik dat je de persoon over wie het gedicht gaat een beetje op de hak neemt.'

Juist omdat er Sint of Piet onder een gedicht prijkt, is het makkelijk en leuk om even het scherpe randje op te zoeken. De lezer mag best een beetje aarzelen en proesten voordat ie een zin leest. Maar houd het leuk natuurlijk - het is wel een feestje.

4 'Bedien je niet te veel van de cliché-rijmschema's.'

Denken op schenken laten rijmen? Dat kan beter. En elke alinea hoeft ook niet uit vier regels te bestaan. Of een limerick te zijn. Leef je uit.

5 'Speel met de taal. Je mag best een Engels woord gebruiken als dat beter rijmt. En als het in het Gronings kan, is dat helemaal mooi.'

Of nait den?
Heb je een uitdaging voor een gedicht? Deel de uitdaging voor 18.00 uur in het Facebookbericht hieronder. Wie weet verwerkt Marjo van Dijken hem in een gedicht tijdens de uitzending.