Gronings schip wordt 'gevangenis' voor de kust van Gibraltar

Het Groningse schip MS Pioneer ligt al weken vast voor de kust van Gibraltar. De bemanning mag niet van het schip af. De reden: het faillissement van rederij Flinter.
Frances Lewis uit Delfzijl is de moeder van de kapitein en de stuurvrouw van de MS Pioneer. Volgens haar is de situatie aan boord van het schip 'onmenselijk'.

Gevangenis

'Er zitten elf mensen aan boord, maar er is bijna geen eten en geen water meer. Ze kunnen zich niet meer douchen en de was kan ook niet gedaan worden. Ze hebben het gevoel dat ze in een gevangenis zitten.'
Volgens Lewis zijn er ook twee mensen aan boord die medische hulp nodig hebben, maar er zou geen dokter aan boord mogen komen.
Enkele andere schepen die beheerd werden door Flinter liggen ook aan de ketting. 'Maar zij liggen in een haven en kunnen even van boord. De bemanning van de MS Pioneer dobbert rond op zee en vliegt tegen de muren omhoog', aldus Lewis.

Geldproblemen

De kinderen van Lewis hebben bovendien een financieel probleem. 'Zij zijn de eigenaren van de MS Pioneer, maar nu zijn ze hun schip én hun baan kwijt. Ze zijn nog jong, maar zitten straks met een forse restschuld.'
Rederij Flinter was de manager van de MS Pioneer. 'Dat bedrijf sleept alles en iedereen mee in zijn faillisement', zegt Lewis.

Lees ook: