Groninger gemeenten: 'Nog voor feestdagen bed-bad-broodakkoord'

Staatsecretaris Dijkhoff en VGG bestuurder Schoor
Staatsecretaris Dijkhoff en VGG bestuurder Schoor
Nog voor de feestdagen een gezamenlijk en werkend akkoord voor de bed, bad en broodvoorzieningen. Dat is wat de Vereniging Groninger Gemeenten (VGG) wil van staatssecretaris Klaas Dijkhoff.
Door het
slapen mensen noodgedwongen op straat, zegt VGG bestuurder Ton Schoor. 'Wij staan niet toe dat er daarom inhumane toestanden ontstaan in de stad en provincie.
De VVG dringt erop aan dat de staatssecretaris de financiering voor de regeling overeind houdt en snel tot een akkoord komt met de gemeenten.

Wat is de bed-bad-broodregeling?

De bed-bad-broodregeling is bedoeld voor asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen, maar die moeilijk zijn uit te zetten. De regeling biedt nachtopvang, ontbijt en een avondmaaltijd. Dagopvang en noodzakelijke medische kosten vallen niet onder de regeling.
De kwestie leidde vorig jaar bijna tot een kabinetscrisis. De VVD is bang dat uitgeprocedeerde asielzoekers door opvang niet meer de noodzaak zien om terug te keren naar hun vaderland, terwijl coalitiepartner PvdA vreest dat zij anders op straat verkommeren en overlast veroorzaken.

Waarom mislukte het bed-bad-broodakkoord?

Dijkhoff (VVD) wilde toestemming geven om op acht plaatsen - waaronder Groningen en Ter Apel - een 'sobere' opvang in te richten voor uitgeprocedeerde asielzoekers, mits de gemeenten verder zouden afzien van eigen opvang.
Daar wilden gemeenten niet mee instemmen. Het gevolg is dat de gemeenten geen geld meer van het Rijk krijgen voor de opvang van asielzoekers zonder papieren. Dijkhoff wil bovendien de mogelijkheden voor gemeenten inperken om zelf te kiezen of en hoe ze uitgeprocedeerden opvangen.
Dinsdag behandelt de Tweede Kamer drie moties over de bed-bad-broodregeling.