Ola Mafaalani neemt week lang afscheid als directeur NNT

© RTV Noord / Jan Been
Acht jaar lang was Ola Mafaalani artistiek leider en algemeen directeur van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Deze week neemt ze afscheid met een serie van haar meest succesvolle voorstellingen in de Stadsschouwburg in Groningen.
'Ik heb er bewust voor gekozen om te stoppen. Maar als daar dan het moment is om echt afscheid te nemen, is dat niet gemakkelijk', zegt Mafaalani. 'Al die mensen waar ik mee heb gewerkt, komen nog een keer langs en dan komen allerlei warme herinneringen boven.'

Alle dorpshuizen

Voor de van oorsprong Syrische Mafaalani was het theater meer dan alleen de grote podia. Ze speelde met haar gezelschap ook in dorpshuizen.
'Dat vond ik heel belangrijk. Ik denk dat ik alle dorpshuizen in Groningen heb gezien. Theater moet je naar de mensen toe brengen, het is geen museum. Iedereen moet er van kunnen genieten.'

Afscheid

De afscheidsweek begon maandagavond met het nieuwe stuk Low Yo Yo Stuff. Woensdag wordt Fellini uit 2013 opgevoerd. Vrijdag wordt afgesloten met Medea uit 2009. Hiermee is de cirkel rond, want dat was het stuk waarmee ze debuteerde bij het NNT.
Officieel stopt Mafaalani per 1 januari 2017 bij het NNT. Guy Weizman en Julie Van den Berghe volgen haar op. Mafaalani gaat door als freelance theatermaker.

Lees ook: