Column: Kerstbus komt zo

Bouke Postma zit op z'n kamer kerstkaarten te knutselen als we hem overvallen met De Kerstbus, in december 2011. Bouke is 39 jaar en woont in Oostwold. Als kind is hij geopereerd aan een hersentumor. Daarna blijft zijn geestelijke en lichamelijke groei achter. En tot overmaat van ramp krijgt hij ook nog leukemie.
Met het TV Noord-programma De Kerstbus kwam ik de afgelopen jaren bij veel Groningers die het moeilijk hadden. Die financieel aan de grond zaten, ongeneeslijk ziek waren of dierbaren hadden verloren. Soms was het leed zo groot dat een bezoek van De Kerstbus bijna ongepast leek.
In 2014 waren we bij Wil van den Hende in Veendam. Haar zoon, schoondochter en drie kleinkinderen zaten op vlucht MH17. Het gezin woonde in Australië en was na een heerlijke vakantie bij opa en oma in Veendam op weg terug naar huis. Waar ze dus nooit aankwamen.
Wil was voor De Kerstbus aangemeld door haar hartsvriendin Elly. Zij maakte het drama van dichtbij mee, ze was er zelf ook kapot van.
De dames kregen van ons een etentje aangeboden bij de Griek. Een piepklein lichtpuntje in immense droefenis, meer was het niet. Maar Wil was er blij mee. Toen ik de vriendinnen achterliet in het restaurant legde ze een hand op m'n arm. 'Dankjewel dat jullie dit georganiseerd hebben.'
'Vind je het niet erg om op Kerstavond te werken', vragen mensen me vaak. Ik kan ze geruststellen; op Kerstavond ben ik gewoon thuis bij m'n gezin. We nemen De Kerstbus van tevoren op. Deze week beginnen de opnames voor de editie van 2016.
Na onze oproep begin november zijn er honderdvijftig mails binnengekomen. En vier handgeschreven brieven. Ik heb ze allemaal gelezen. Een man draagt zijn broer Douwe voor: 'Hij heeft het dit jaar niet makkelijk gehad.' Een week later mailt hij opnieuw: 'Op 18 november is mijn broer overleden. Ik had hem De Kerstbus echt gegund, maar het liep anders.'
Het is niet alleen kommer en kwel. Mensen schakelen De Kerstbus ook in om iemand te bedanken. Voor mantelzorg, vrijwilligerswerk of een donornier. Er is dit jaar zelfs een mevrouw die zichzelf aanmeldt: 'Omdat ik na een scheiding dikke schulden had die ik heb weggewerkt.' Hoe dan ook, we gaan er weer een mooie uitzending van maken.
Met veel 'Kerstbusklanten' hou ik een beetje contact. Via de ouderwetse brievenbus of Facebook. Zo weet ik dat de onvergetelijke 'oom' Grieto Reiffers uit Appingedam nog steeds zijn dementerende vrouw verzorgt. En dat Tineke en Dick Kleiwerd uit Garnwerd weer zware tegenslag te verwerken kregen.
Bouke Postma is op 21 augustus 2013 gestorven. Zijn ouders sturen me nog ieder jaar een kerstkaart.
Cunera van Selm