'Blij dat ze naar huis komen, maar ze zijn alles kwijt'

'Ik ben blij dat ze binnenkort van boord kunnen, maar ze hebben nog heel wat rottigheid voor de boeg.'
Frances Lewis is opgelucht dat haar kinderen Daniel (35) en Jacqueline (33) Waker na bijna twee maanden 'gevangenschap' op zee weer voet aan wal zetten. Maar ze beseft dat hun ellende nog lang niet voorbij is.
Dinsdagochtend mochten de de kapitein en de stuurvrouw uit Delfzijl eindelijk met hun MS Pioneer de haven van Gibraltar binnenvaren. Niets te vroeg, want het eten en drinken aan boord was vrijwel op.

Alles kwijt

Daniel en Jacqueline zijn, of liever gezegd wáren, mede-eigenaren van het vrachtschip. Ook hun vader en een oom hebben hun spaargeld erin gestoken. Ze zijn het waarschijnlijk allemaal kwijt. De banken hebben beslag gelegd. Dat is het gevolg van het faillissement van rederij Flinter in Barendrecht, de belangrijkste eigenaar van de Pioneer.

Strijdbaar

Moeder Frances is emotioneel, als ze via de telefoon haar verhaal doet. Maar ze klinkt ook strijdbaar. 'Ik sta voor honderd procent achter mijn kinderen. Ik heb net zo lang aangedrongen [bij het huidig management], totdat er een oplossing kwam voor de situatie.'

Niet zo leuk meer

Of haar kinderen ooit nog weer een schip laten bouwen, ziet Lewis niet zo gauw gebeuren. 'We hebben altijd eigen schepen gehad. Maar de tijden zijn veranderd. Het gaat slecht met de scheepvaart. Er zijn zo veel mensen hun schip kwijtgeraakt. En er komt nog een heleboel aan. Het is allemaal niet zo leuk meer.'

Lees ook: