RTV Noord krijgt geen geld van provincie (update)

© Jos Schuurman/FPS
De provincie Groningen geeft RTV Noord de komende jaren geen financiële steun. Dat zegt gedeputeerde Fleur Gräper dinsdag.
De regionale omroep krijgt vanaf volgend jaar structureel één miljoen euro minder van het Rijk. Provinciale Staten vroeg het provinciebestuur om te kijken of deze bezuiniging teruggedraaid kan worden. Dat is volgens Gräper grotendeels gelukt, omdat er vanuit het Rijk een fonds komt van zeventien miljoen euro om samenwerking te bevorderen.
Samenwerken
'RTV Noord heeft bij ons aangegeven de bezuiniging goed op te kunnen vangen als er wordt samengewerkt. Met het fonds van 17 miljoen euro kunnen de omroepen samenwerkingen aangaan en hier structureel vorm aan geven', zegt Gräper.

Eind vorige maand maakten regeringspartijen VVD en PvdA de plannen voor het fonds van zeventien miljoen euro bekend. Omroepen die aanspraak willen maken op het fonds, móeten samenwerken met andere omroepen. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van inkoop of het voeren van een gezamenlijke salarisadministratie.

'Niet onze verantwoordelijkheid'

Onder meer Omrop Fryslân en Omroep Gelderland krijgen wel extra financiële steun van de provincies Friesland en Gelderland. Gedeputeerde Gräper vindt dat geen reden om de regionale omroep van Groningen ook te steunen.
'Het is de verantwoordelijkheid van het Rijk om te zorgen voor een kwalitatief goede regionale omroep. Dat is niet meer onze taak. Wij hebben wel bijgedragen aan de lobby om de samenwerking te bevorderen.'
'Nog niet uitgepraat'
RTV Noord-directeur Gijs Lensink vindt het opmerkelijk dat gedeputeerde Fleur Gräper concludeert dat het fonds van 17 miljoen euro soelaas biedt om de bezuiniging bij de omroep op te vangen. 'Het is nog helemaal niet bekend hoe dat bedrag verdeeld gaat worden. Daarom wil ik graag in gesprek met Gedeputeerde Staten om hier verder over te praten. Voor mij is de kous nog niet af.'

Hernieuwde gesprekken
De regionale omroepen worden al een aantal jaren geconfronteerd met een bezuinigingsplan van 17 miljoen euro. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de omroepen gezamenlijk tot een plan zouden komen. Besprekingen daarover liepen eerder dit jaar stuk. Hierdoor moeten omroepen ieder voor zich 11 procent op hun budget besparen.
Inmiddels zijn er hernieuwde gesprekken op het gebied van samenwerking. Zo maakten Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe en RTV Oost eind vorige maand bekend gezamenlijk te willen optrekken op de niet-redactionele afdelingen, zoals techniek, P&O, financiën en commercie.

Lees ook: