Messenzwaaiende asielzoeker gepakt bij bushalte in Ter Apel

© Jos Schuurman/FPS
Instappen zonder geldig vervoersbewijs. Dat wilde een 21-jarige asielzoeker dinsdagochtend bij de bushalte aan de Westerstraat in Ter Apel, ter hoogte van het viaduct. Toezichthouders grepen hem in de kraag.
De man uit het azc in Ter Apel wilde of kon geen vervoersbewijs kopen, maar weigerde de bus te verlaten toen hem dat werd gevraagd. Twee toezichthouders van de gemeente plaatsten hem uit de bus naar buiten, waarna hij wegliep.

Teruggekeerd met messen

In de middag keerde de man terug naar de bushalte, maar nu met twee messen in zijn handen. Hij maakte bewegingen alsof hij een keel wilde doorsnijden. Één van de toezichthouders vroeg of hij de messen neer wilde leggen. Toen hij dat niet wilde, pakte de toezichthouder hem beet en ontstond er een worsteling.

Weggerend

Mensen die in de buurt stonden haalden de vechtende mannen uit elkaar. De man met de messen zag toen kans om weg te rennen. De toezichthouder is bij de worsteling niet gewond geraakt.

Aangehouden

Ondertussen had de andere toezichthouder melding gedaan bij de politie van het incident. De agenten die op de melding afkwamen, hebben de man aangehouden. Hij wordt verdacht van bedreiging en mishandeling en is voor verhoor ingesloten. De messen zijn in beslag genomen.

Angst voor asielzoekers

Maandag meldden buschauffeurs van Qbuzz, die rijden tussen Ter Apel en Emmen, dat zij last hebben van asielzoekers op de bus. Die kopen al langer geen kaartjes en weigeren dan uit de bus te stappen. Qbuzz maakte dezelfde middag nog bekend controleurs in te zetten op de buslijn. Ook zijn er inmiddels camera's in het centrum van Ter Apel geplaatst om de overlast te signaleren.
De overlast wordt veroorzaakt door asielzoekers uit veilige landen als Marokko en Algerije. Zij weten dat ze geen verblijfsvergunning krijgen in Nederland, maar gaan na hun asielaanvraag wel een asielprocedure in. De tijd die ze in Nederland overbruggen, gebruiken ze om toe te slaan in bijvoorbeeld Delfzijl of bij het uitgaansleven in Groningen.