'Raceauto op het water' doet Delfzijl aan

Een boot tjokvol techniek die een snelheid van zeventig kilometer per uur kan bereiken: de AkzoNobel. De supersnelle boot doet woensdag de haven van Delfzijl aan.
Zeilrace

De AkzoNobel doet volgend jaar mee aan de Volvo Ocean Race, de meest prestigieuze zeilrace ter wereld. De strijd start in oktober 2017 in Spanje. De acht deelnemende zeilboten doen onder meer Zuid-Afrika, China, Nieuw-Zeeland, Brazilie en Zweden aan. De finish is in juni 2018 in Scheveningen.

'Daar kom je nooit meer van los'

Medewerkers van sponsor AkzoNobel mochten vandaag in Delfzijl een kijkje aan boord nemen. 'Ik vind het machtig want ik heb zelf ook jaren gezeild', zegt Klaas Kiewiet, die al 36 jaar voor het chemiebedrijf werkt. Ik ben echt een liefhebber van zeilen, daar kom je nooit meer van los'.

Spartaans

'Het is erg spartaans, de slaapplekken', zegt zijn collega Rob Kramer.' Het is hard werken, echt topsport'.

Voorbereiding

Dat wordt beaamd door schipper Simeon Tienpont. Hij is dan ook blij dat het nog een klein jaar duurt voor de wedstrijd begint. Liever had hij nóg meer tijd gehad om zich voor te bereiden op de negen maanden durende uitputtingsslag. Net als zijn bemanning is hij enorm gefocust: 'We hebben maar één doel en dat is winnen.'

Sober

Zoals Kramer al opmerkte is het benedendeks erg sober. 'Het is natuurlijk een racauto op het water', zegt Tienpont. 'D'r zit bijna niks in, al het gewicht willen we in de kiel hebben zodat we de boot zo goed mogelijk kunnen varen'.
Spartaans of niet: Klaas Kiewiet zou zo mee willen. 'Graag. Als je dat kunt regelen: doe maar!'