Mischa's Mediawereld: Verklaring over het geheim van Groningen

Ben Woldring, de eeuwig jeugdige en zeer succesvolle internetondernemer uit Usquert, had het over de positieve effecten van G-kwadraat. Daarmee doelde hij op de combinatie van Groningen en Google. Woldring was een van de sprekers dinsdag, tijdens de opening van het datahotel in de Eemshaven.
Groningen en Google. Het allitereert inderdaad mooi. In onze provincie, geplaagd door hoge werkloosheid, krimp en aardbevingen, wordt de komst van de Amerikanen als een enorm succes ervaren. Het openingsfeestje was er dan ook naar. Met een vice-president van het bedrijf, alle notabelen uit de provincie en Henk Kamp.
Uitgerekend de minister die weinig populariteitspunten scoort in Groningen. G-spagaat zeg maar. Een succes vieren in een omgeving waar velen smachten naar iets meer begrip en warmte dan zijn zakelijkheid.
In een provincie ook waar van oudsher argwaan bestaat tegen 'het grootkapitaal', zoals mijn opa het steevast noemde. Een thema dat actueler is dan ooit, na Brexit en Trump. Omdat 'de gewone man' zijn vertrouwen kwijt lijkt te zijn in de machtigen der aarde.
En Google is machtig. Een geopolitieke speler van de buitencategorie. Een bedrijf dat niet snel onder de indruk is van pakweg gedeputeerde Brouns of minister Kamp. Om Google binnen te halen, is veel werk verzet en is aan veel voorwaarden van de Amerikanen voldaan. Als Google snelle versteviging van huizen in het aardbevingsgebied had geëist, waren sommige radertjes vast wat sneller gaan draaien.
G-kwadraat. Goed of slecht? Goed, bedacht ik half concluderend, terwijl ik in de rij voor de strenge beveiliging wachtte om toegelaten te worden. Werkgelegenheid en aanzien. En misschien komen er nu nog wel meer van dit soort bedrijven. We kunnen het heel goed gebruiken.
De meneer van de security controleerde mijn identiteit en wilde me een geheimhoudingsverklaring laten tekenen. Om bij nader inzien te concluderen dat ik daarvoor toch niet in aanmerking kwam. Mijn verzoek om uitleg werd niet beantwoord.
Geheimhoudingsverklaring? Eenmaal binnen (wat een hekwerk trouwens) toch maar eens wat bekenden gevraagd. Ja, allemaal ondertekend en ingeleverd. Behalve een collega. Die had zijn exemplaar bij zich gehouden.
De inhoud is helemaal op zijn Amerikaans. Om elk mogelijk juridisch conflict bij voorbaat in het voordeel van Google te buigen. En om te voorkomen dat genodigden bedrijfsgeheimen openbaar maken. Alsof die in de feestzaal voor het oprapen lagen.
Ik ken veel Amerikanen en hun land. Dit menen ze bloedserieus. En toch moet ik er met mijn Groningse nuchterheid een beetje om lachen.
Het is een mooi contrast. Dat grote bedrijf acterend op het wereldtoneel. En onze mooie provincie met al zijn eigenheid. Volgens Ben Woldring een geweldige en vruchtbare combinatie. En wees nou eerlijk, Ben heeft het wel vaker bij het rechte eind gehad. Zoek het maar even op!

Mischa van den Berg

Hoofdredacteur RTV Noord.
In Mischa's Mediawereld schrijft hoofdredacteur Mischa van den Berg over onze omroep, journalistiek en aanverwante mediazaken.