Vakbond voert actie tegen werkervaringsconstructie bij PostNL

Uitkeringsgerechtigden en vakbonden protesteerden donderdagmiddag in Hoogezand tegen de werkwijze van PostNL. Die zet al jaren bijstandsgerechtigden in op werkervaringsplekken. Ze werken dan drie maanden voor niks, met behoud van uitkering.
De gemeente Hoogezand-Sappemeer huurt deze krachten van PostNL in, en dat is tegen het zere been van de vakbond.

Halt toeroepen

'Het gaat hier om uitkeringsgerechtigden die werken in reguliere banen, maar daar niet naar betaald krijgen', aldus vakbondsbestuurder Wilma Nieveen.
'Wij vinden dat de gemeente dit een halt moet toeroepen. Er worden reguliere banen van de arbeidsmarkt onttrokken. Helemaal in een gemeente waar de banen al schaars zijn, moet hier tegen opgetreden worden', vindt Nieveen.

Zelf fleecetrui kopen

Een ander punt van kritiek is de werkomstandigheden. Nieveen: 'De mensen werken in een tochtige loods en krijgen geen warme kleding van het bedrijf. Ze moeten zelf maar een fleecetrui kopen.'
En dat kan niet, vindt Nieveen. De actievoerders boden een petitie aan aan wethouder Verschuren van Hoogezand-Sappemeer.

Succesvol reïntegratieproject

Die benadrukt juist dat de werkwijze van PostNL bedoeld is als reïntegratietraject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 'Het klopt dat ze eerst drie maanden werkervaring opdoen, zonder loon, maar daarna krijgen ze een normaal contract voor negen maanden', aldus Verschuren.
'Bovendien', zo vervolgt hij, 'stroomt een groot deel halverwege die periode al uit naar ander regulier werk. Het is dus een succesvol project', vindt de wethouder.

Stoppen is doodzonde

Ermee stoppen, zoals de vakbond wil, is volgens Verschuren 'doodzonde'. 'We hebben heel veel geïnvesteerd en het blijkt dat het werkt.'
Wel wil hij om tafel om te kijken of er nog zaken kunnen worden verbeterd, zo zegde hij toe.