Zijn daders van Keulse nieuwjaarsnacht nu 'onze' asielzoekers?

© Flickr/Alisdare (creative commons) - Wikimedia (Lencer/NordNordWest)
Is er een link tussen de Groningse 'veilige landers' en de asielzoekers die in Keulen voor problemen zorgden? Het is namelijk niet voor het eerst dat er problemen zijn met criminele asielzoekers. Vorig jaar ontstond in Duitsland een grote rel, nadat tijdens de nieuwjaarsnacht duizenden feestvierders waren beroofd en aangerand door voornamelijk Marokkaanse en Algerijnse asielzoekers.
Honderden asielzoekers uit veilige landen als Marokko en Algerije trokken de afgelopen twee maanden naar Groningen. Een groep die weet dat ze vrijwel kansloos is in de asielaanvraag, maar het toch probeert en ondertussen voor veel problemen zorgt. Ze hebben lange tijd in Europa rondgezworven en volgens verschillende autoriteiten heeft ruim driekwart in Duitsland gezeten.
Het beeld dat er veel Marokkaanse en Algerijnse asielzoekers via Duitsland naar ons land komen, wordt ook bevestigd tijdens de verschillende rechtszaken van de laatste tijd, waarin asielzoekers terecht staan voor zakkenrollerij.

'Verdwenen uit Duitsland'

Maar zijn de Noord-Afrikaanse asielzoekers dan verdwenen uit Duitsland? Wij vroegen het WDR-journalist Oliver Köhler. Hij houdt zich sinds de komst van deze groep naar Duitsland met het onderwerp bezig en signaleerde al voor het Keulse nieuwjaarsfeest Silvesternacht, dat het een problematische groep is.
'Asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen zijn hier bijna niet meer te vinden. Volgens de Duitse politie zijn ze naar het buitenland vertrokken. België of Frankrijk zijn dan geen logische keuzes, omdat daar strenge grenscontroles zijn vanwege de terreuraanslagen'.

'Een knuffel en dan is de telefoon weg'

Wat ook opvalt is dat de werkwijzen van de zakkenrollers in Duitsland en Groningen overeenkomsten hebben. Ten eerste de locatie van de berovingen. Zowel in Duitsland als in Nederland vinden ze plaats op het station of bij uitgaansgelegenheden.
Ook komt de 'knuffel' overeen. Meerdere slachtoffers verklaarden tegenover de rechter in Assen dat hun telefoon of portemonnee was verdwenen, nadat ze door de zakkenroller waren geknuffeld. Een voorbeeld hiervan is een beroving op het hoofdstation in Groningen. Voorafgaand in de trein kregen de slachtoffers ruzie met een paar asielzoekers om een meisje. Op het station gingen ze verhaal halen, waarna een opstootje ontstond. Dit werd goedgemaakt met een knuffel. Later ontdekten de slachtoffers dat ze beroofd waren.
Köhler herkent deze werkwijze. 'Slachtoffers worden omsingeld, aangeraakt of aangerand en dan worden hun spullen gestolen. Ze richten zich op feestvierders die dronken zijn. Ze worden uitgedaagd voor een potje voetbal of ze veroorzaken een opstootje. Na afloop wordt dit 'goedgemaakt' met een knuffel en dan wordt er gezakkenrold.'

'We weten niet precies waar ze vandaan komen'

Toch kunnen autoriteiten niet zeggen of het om dezelfde groep gaat. 'Of er tussen deze asielzoekers mensen zitten die bij de ongeregeldheden in Keulen betrokken waren, is ons niet bekend. We weten niet precies waar ze vandaan komen', zegt Ernest Zinsmeyer van de Politie Noord-Nederland.
Het antwoord van het Openbaar Ministerie in Groningen is kort maar krachtig: 'Ik bevestig noch ontken dat we 'Keulen' hebben binnengehaald.' Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid houdt zich bezig met de kwestie. 'We houden er rekening mee, maar we hebben geen concrete aanwijzingen dat het om dezelfde groep gaat.'

'We kijken er wel naar'

Dat het een onderwerp is dat gevoelig ligt, blijkt uit het antwoord van politiewoordvoerder Zinsmeyer op de vraag of er rekening mee wordt gehouden of de daders van Keulen zijn binnengehaald.
'Ik moet even heel voorzichtig zijn met wat ik zeg. Hoewel er geen specifieke aanwijzingen zijn, kijken we er natuurlijk wel naar. 'Keulen' is op dit moment wel een scenario waar je rekening mee moet houden, maar dat zijn er zoveel. Het is geen item.'