'Therapie bij alcohol- of cannabisverslaving levert samenleving miljoenen op'

© Erik Hogeboom
Cognitieve gedragstherapie (CGT) in de verslavingszorg levert de samenleving miljoenen op. Maatschappelijke kosten voor politie, justitie en gezondheidszorg nemen af en minder jongeren stoppen met school. Dit is de conclusie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een onderzoek in opdracht van het Netwerk Verslavingszorg van GGZ Nederland.
Wat is cognitieve gedragstherapie?

Het is een combinatie van gedrags- en gesprekstherapie. Aangenomen wordt dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn die een mens negatieve gevoelens en een bepaald gedragspatroon bezorgen, maar de 'gekleurde bril' waardoor hij de dingen ziet. Wie leert deze negatieve gedachten anders te interpreteren, krijgt een objectievere kijk op de eigen gevoelens. Hierdoor kunnen negatieve gevoelens verdwijnen en zal het gedrag veranderen.

Miljoenen

Het RIVM-onderzoek toont aan dat de therapie bij alcoholverslaving netto tien- tot veertienduizend euro per persoon over een periode van tien jaar oplevert. Dit betekent 596 miljoen euro bij een jaarlijkse toename van vijfduizend cliënten. Bij cannabisverslaving levert dezelfde therapie ruim negen- tot dertienduizend euro per persoon op over een periode van tien jaar. Bij een jaarlijkse toename van het aantal cliënten met 750 of 1500, betekent dit respectievelijk 85 en 170 miljoen euro.

Voordelen voor cliënt én samenleving

'Het is heel mooi dat nu wordt aangetoond dat elke geïnvesteerde euro in CGT, zes euro winst oplevert, niet alleen voor de patiënten, maar ook voor de maatschappij', stelt Ruud Rutten namens het Netwerk Verslavingszorg van GGZ Nederland. 'Niet voor niets zetten veel verslavingszorginstellingen deze therapie in.'

Meer mensen behandelen

Rutten benadrukt dat veel meer verslaafden behandeld zouden moeten worden met CGT. 'In 2015 zochten 29.000 mensen in Nederland hulp voor hun alcoholverslaving en bijna elfduizend voor een cannabisverslaving. De groep mensen die nog niet wordt behandeld, is aanzienlijk. Naar schatting wordt slechts drie tot vier procent van de mensen met een verslaving geholpen. Het stigma op verslaving is groot en de drempel om gespecialiseerde hulp te zoeken is voor veel mensen hoog.'