Kromowidjojo wint weer zilver bij WK korte baan

© Archief RTV Noord
Ranomi Kromowidjojo heeft donderdag bij de WK kortebaan in Windsor zilver gepakt op de 100 meter vrije slag.
De 26-jarige Groningse tikte in het Canadese 25 meterbad als tweede aan in 51,92 seconden, vlak achter de Australische Brittany Elmslie (51,81).

Plak nummer drie

Het is voor de zwemster uit Sauwerd de derde medaille in het Canadese 25 meterbad, na het brons op de 4x100 vrij en het zilver met de gemengde estafetteploeg op de 4x50 vrij. Ze dook in de finale van de 100 vrij ruim onder de tijden die ze een dag eerder had gezwommen in de series en de halve finales, maar het bleek net niet genoeg voor goud.

Aan kop

De Nederlandse zwemster ging in baan 2 hard van start en lag halverwege de race aan kop. Op het laatste stuk kwam Elmslie twee banen verder echter nog voorbij zetten. De Canadese favoriete Penny Oleksiak, de zestienjarige olympisch kampioene van Rio 2016 op het koninginnennummer, eindigde als derde in 52,01.

Tevreden

Kromowidjojo werd bij de Spelen van Rio de Janeiro onttroond als olympisch kampioene op de 50 en 100 vrij. Ze twijfelde over haar toekomst, nam een lange vakantie, maar besloot zo'n twee maanden geleden om toch door te gaan.
'En om dan nu al weer zilver te pakken, is heel mooi. Ik was veel sneller dan in de series en halve finales, geheel volgens plan. Ik wilde alles voor de finale bewaren. Het was een race zoals die moest zijn: aanvallend. Ik ben heel tevreden', zei ze tegen het ANP.

50 vrij

Kromowidjojo was dicht bij haar negende gouden medaille bij de WK kortebaan. In 2010 (Dubai) zegevierde 'Kromo' zowel op de 50 als de 100 vrij. Het kortste sprintnummer won ze twee jaar geleden ook bij de WK in Doha. Later deze week verdedigt de drievoudig olympisch kampioene in Windsor haar titel op de 50 vrij.